САД: У затворима забранили Шекспира, Хитлер им не смета

3

У затвору у Тексасу, робијашима је забрањено читање књиге “Боја пурпура” добитнице Пулицерове награде Алис Вокер, али им је дозвољено да читају књиге које “величају” принципе Кју Клукс Клана, пише “Хафингтон пост”.

На листи забрањених књига налази се збирка Шекспирових сонета(јер постоје слике голе деце), књига Пајтоноваца “Тхе Биг Ред Боок” која садржи голотињу, књига “Wхере’с Wалдо” као и још 10.000 дела.

Антисемитска књига “Мајн кампф” (“Моја борба”) Адолфа Хитлера и две књиге које је написао бивши вођа Кју Клукс Клана Дејвид Дјук у овом затвору могу да се читају. Око још 250.000 наслова је дозвољено, преноси “Хафингтон пост”.

“Књига ‘Боја пурпура’ је забрањена јер описује инцест, а Хитлерова књига ‘не крши правила’”, објаснио је заменик начелника Одељења за кривично правосуђе у Тексасу Џејсон Кларк.

Ова листа књига објављена је у анализи материјала за читање у „Тхе Даллас Морнинг Неwс“ новинама.

Одељење за кривично правосуђе у Тексасу је забранило неке књиге, јер се званичници плаше да би затвореници могли да искористе информације из њих, као што су како се прави дрога, пиштољи или експлозиви.

Из Одељења наводе да су забрањене и књиге које садрже голотињу и сексуалне слике, због чега је управо и графички роман “Тхе Wалкинг Деад” забрањен. Атласи су, такође, забрањени, јер могу да се користе за планирање бекства.

Без обзира на наведена правила, многе цензорске одлуке овог Одељења су „бизарне“, а неке су потпуно „подмукле“ и „неуставне“, наглашено је у извештају урађеном на основу Тексашког грађанског права из 2011. године.