Прочитај ми чланак

РУСИ ИЗБАЧЕНИ СА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА – Русији објављен хибридни рат!

0

Русији је забрањено учешће на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године, саопштио је Међународни олимпијски комитет.

Руси су избачени са ЗОИ због наводног доказа о државном системском допингу на Играма 2014. чији су били домаћин у Сочију.

Фото: © REUTERS/ Denis Balibouse

Такође, Олимпијски комитет Русије мораће да плати одштету МОК у износу од 15.000.000 долара, због учешћа у организовању система допинга, док је Витали Мутко, тадашњи министар спорта, доживотно је суспендован за било шта у вези са Олимпијским играма.

Ипак, руски спортисти који докажу да су били ‘чисти’, као и на Летњим олимпијским играма у Рију прошле године, моћи ће да учествују под неутралном, олимпијском заставом.

Како се наводи, по МОК-у, у скандалу је учествовало преко 1.000 спортиста.

Одлуку је саопштио председник МОК Томас Бах, после већања комисије од четрнаест чланова, који су претходних седамнаест месеци покушавали да утврде да ли је и колико држава Русија учествовала у целом скандалу, почев још од Игара у Лондону 2012. године.

„Ова одлука требало би да стави тачку на ову штетну епизоду за спорт, али и послужи као катализатор у још ефективнијој борби WADA против допинга“, наводи се у саопштењу МОК.

Пред комисијом су говорили и чланови бројне руске делегације, на челу са Виталијем Смирновим – дугогодишњим чланом МОК и некадашњим КГБ агентом – али и осамнаестогодишњом двоструком шампионком света Евгенијом Медведевом.

Захарова: Душом и срцем уз наше спортисте

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је суспензију руске репрезентације са Олимпијских игара 2018. године у Пјонгчангу.
„Никако не могу да нас сруше. Ни светским ратом, ни распадом Совјетског Савеза, ни санкцијама… Ми преживљавамо. Не треба да буде руског спорта. Светске прогнозе нису планирале оживљавање Русије као спортске силе: омладина је већ требало да спава, на стадионима да буду продавнице одеће, а тренери да раде за друге репрезентације“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.
Она је такође истакла достигнућа руских спортиста. Поред тога, према њеним речима, спорт у Русији постао је једна од националних идеја.
„Све време покушавају да нам докажу бесмисленост свега нашег — начина живота, културе, историје, а сада и спорта. Да ли боли? Врло. Душом и срцем сам сада уз наше спортисте. Да ли ћемо преживети? Да“, додала је Захарова.

Међутим, ни то није помогло да Руси под својом заставом и химном наступе у Пјонгчангу.

С друге стране, Мутко, који је данас заменик премијера Русије и на челној позицији организационог комитета за предстојеће Светско првенство у фудбалу, одбацио је прошлог петка оптужбе да је било системског допинга спортиста.

Руски олимпијски комитет, али и председник државе Владимир Путим, најавили су могућност бојкота такмичења, које стартује у Јужној Кореји деветог фебруара, уколико им учешће буде забрањено.

усији је објављен хибридни рат, а одлуком Међународног олимпијског комитета (МОК) нанет је ударац имиџу Русије у спорту, сматра члан Одбора Савета Федерације Русије за међународне послове Игор Морозов.

Под олимпијском заставом

Морозов сматра да поједини спортисти могу да наступају на Играма, али да је неприхватљиво да репрезентација буде без заставе и химне.

„Русији је објављен хибридни рат у политици и економији, а сада је нанет ударац имиџу Русије у спорту“, рекао је руски сенатор.

Према његовом мишљењу, „то је још један удар на Русију пред предстојеће председничке изборе“.

Са своје стране, први заменик председника Одбора Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич сматра да Русија не треба да учествује на Олимпијским играма 2018. године, ако не буде учествовала под својом заставом.

„Не знам који ће бити коначни избор Русије, али, по мом мишљењу, велика сила не би требало ’инкогнито‘ да иде на Олимпијске игре“, истакао је Клинцевич.

Према његовим речима, одлука МОК-а да Русији забрани учешће јесте нови покушај да се Русија изолује.

„Спорт већ одавно представља један од најважнијих области односа међу народима и одлуку МОК-а, како год да је она представљена, треба тумачити као нови покушај изолације Русије. Страшан ударац нанет је не само олимпијском покрету“, додао је Клинцевич. 

Заменик председавајућег Државне думе Петар Толстој сматра да би одлуку о учешћу на Олимпијским играма у Јужној Кореји требало да донесу спортисти, а не политичари и званичници. Толстој је, такође, назвао понижењем наступ Русије под неутралном заставом.

„Поносан сам на спортисте, јер ови људи немају култ личног успеха и медаља на зиду за сећање на Олимпијаду, већ одговорност за своју земљу и за своје одлуке“, рекао је Толстој на „Првом каналу“. 

Извршни одбор МОК-а одлучио је да дисквалификује Олимпијски комитет Русије (ОКР), док ће „чисти“ руски спортисти моћи да наступају на Олимпијским играма у Јужној Кореји 2018. године под олимпијском заставом.