Прочитај ми чланак

ПОВЛАСТИЦЕ ЗА СТРУЈУ Ко има право на бесплатне киловате?

0

Повластице за струју ове године користи 73.000 најугроженијих домаћинстава.

Повластице за струју ове године користи 73.000 најугроженијих домаћинстава, што је 10 одсто више него лане. Анализе показују да тај број може бити бар троструко већи па у Влади раде на измени Уредбе о социјално заштићеним купцима.

Том уредбом биће обухваћене и неке рањиве категорије грађана, јавља РТС. Постојеће олакшице истичу са календарском годином па већ од понедељка треба кренути у обнову захтева за 2018. како би се попуст добио и за јануарски рачун.

Најугроженија домаћинства сваког месеца могу добити бесплатно од 120 до 250 киловат-часова струје, а током грејне сезоне од окторбра до априла 75 метара кубних гаса. Грађани очекују да нова Уредба олакша процедуру.

Поред социјално угрожених право на бесплатне киловате и кубике гаса имају и друга домаћинства у зависности од прихода, броја чланова и имовног стања.

Лимити су: За једночлано домаћинство до 14.060,11 динара, са два и три члана до 20.471,21 динар, за породице за четири и пет чланова до 26.878,10 динара а са шест и више чланова до 33.800,72 динара.

„Да би своје право остварили они могу потрошити највише четири пута више енергије у односу на количину која им се одобрава у киловат-сатима. Односно, ако је њихова потрошња до 6,5 пута већа од одобрених киловат-сати онда имају умањење до 50 посто“, указује директор Снабдевања електричном енергијом у ЕПС-у Радован Станић.

„Највећи број оних који подносе захтев за стицање енергетски заштићеног купца су корисници права на дечји додатак и корисници права на новчану социјалну помоћ и они подносе само решења којим остварују то прво“, каже Надица Шалингер из Одељења за друштвене делатности града Лесковца.

Заштићена су и угрожена домаћинства која имају болеснике.

„Ту се ради заправо о болесним људима којима је електрична енергија потребна пре свега за њихову животну егзистенцију тако да не постоји могућност искључења електричне енергије“, објашњава Данијела Милосављевић, већница града Врања за социјална питања.

У Министарству енергетике кажу да са Светском банком прате реализацију тог посла на терену и да Уредбу мењају како би проширили број корисника и увођења електронске управе.

„Долазимо до тога да је формирана електронска управа тако да и неке податке које су у претходном периоду на тежи начин скупљали и долазили до информација да аплицирају за та средства сада ћемо помоћу е-управе омогућити да се лакше долази до коришћења бесплатних киловата“, навела је Мирјана Филиповић, државна секретарка у Министарству енергетике.

За два месеца грејне сезоне повластице за гас добило је тек 55 домаћинства. У „Србијагасу“ очекују да их током зиме буде више.