Прочитај ми чланак

ПРЕПОРУКЕ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Објаснити шта ЕУ тражи што се тиче Косова

0

Европска унија би требало више да се ангажује и "поспеши комуникацију" да се српској јавности разјасни шта тачно ЕУ тражи што се тиче Косова

Европска унија би требало више да се ангажује и „поспеши комуникацију“ да се српској јавности разјасни шта тачно ЕУ тражи што се тиче Косова и истакне да је фокус процеса приступања Србије „пуна нормализација“ односа, а не „нужно признавање“, наводи се у анализи Генералног директората за међународна питања ЕП.

Ова анализа, која је недавно интерно прослеђена члановима ЕП, а у коју је Тањуг имао увид, не представља званичан став ЕП.

Како је Тањугу речено у ЕП, у питању је анализа која је начињена да би послужила као додатна информација парламентарцима приликом дебате о одређеним питањима.

У том документу под називом „Сарадња Србије са Кином, ЕУ, Русијом и САД“, у препорукама ЕУ и ЕП се констатује да „јавност у Србији слабо разуме шта тачно ЕУ тражи кад је у питању Косово, укључујући и разграничење поимања “пуне нормализације“ од ‘признавања’.

„ЕУ би требало да тежи унапређењу комуникације да би се истакло да је процес приступања фокусиран на “потпуну нормализацију“ односа две стране, а не нужно признавање (иако би то могло да се појави у једном тренутку у будућности). Иако је то и даље за многе Србе горка пилула, то би могао бити довољан политички смоквин лист да се ублаже бриге око независности Косова“, пише у препорукама анализе.

У анализи се предлаже да би институције ЕУ требало да раде на побољшању свог имиџа и негативне перцепције ЕУ у српској јавности, промовишући европске вредности.

„ЕУ мора да се постара да не изгуби репутацију заштитника одређених принципа, као што су владавина права (независно правосуђе..), транспарентност, демократија“, каже се у анализи.

У анализи се препоручује да, са политичког становишта, ЕУ мора да покаже и одређено „политичко прилагођавање“ за Србију што се тиче Косова и других осетљивих питања.

„Нарочито се изузетно контроверзна питања, као што су санкције против Русије, морају пажљиво третирати“, наводи се у препорукама и истиче да би требало нагласити да се интереси Србије у региону подударају са интересима ЕУ (када је реч о регионалној стабилности, просперитету и прихватању европских вредности).

Препоручује се да се прошечним грађанима Србије објасне напори ЕУ и њено ангажовање у Србији, да се ЕК укаже на значај изградње позитивне јавне слике ЕУ међу Србима, да се успостави специјални фонд ЕП за спровођење информативних кампања „у корист народа Европе“.

Такође се, између осталог, препоручује и одржавање јавних догађаја у Бриселу и Београду у сарадњи са различитим генералним директоратима Европске комисије, као и блиска сарадња са српским Министарством за европске интеграције и одобрима Народне скупштине.