Прочитај ми чланак

КОЈЕ ТАЈНО ОКУЛТНО ДРУШТВО стоји иза мистичног Габријела у „Сенкама над Балканом“?

0

Мистични Габријел у "Сенкама над Балканом" (тумачи га бриљантни Себастијан Каваца) носи прстен печатњак на којем се налази симбол који је свету, нажалост, и те како познат... Ми вам откривамо које се окултно тајно друштво крије иза Габријеловог прстена.

На сам помен свастике многима се најежи кожа, па нам зато у серији „Сенке над Балканом“ и те како пажњу привлачи симбол заокружене свастике са закривљеним крацима који на прстену носи мистични Габријел.

Реч је о амблему Друштва Туле, немачке окултне и тајне политичке организације која је основана у Минхену 1918. године. Заправо, Друштво Туле је минхенска ложа националистичког Тевтонског реда.

Друштво Туле основао је немачки окултиста Рудолф фон Себотендорф, а о његовој убедљивости довољно говори чињеница да је за свега неколико месеци око себе окупио чак 1.500 чланова. Ово тајно удружење спонзорисало је Немачку радничку партију, коју је касније Адолф Хитлер трансформисао у НСДАП – Националсоцијалистичку немачку радничку партију, односно – Нацистичку партију.

Један од најпознатијих чланова Друштва Туле био је Хајнрих Химлер, један од идејних твораца Холокауста. Као чланови ове тајне организације помињу се и Рудолф Хес, Алфред Розенберг, Ханс Франк, Јулијус Леман, Готрид Федер… Не постоје докази да је Хитлер икада присуствовао окупљањима Друштва Туле, али чињеница је да је на бројне начине подржавао рад овог мистичног друштва.

Где се налазила земља Туле?

Друштво Туле име је добило по митској земљи Хипербореја – Туле (у хиндуистичким легендама „Бело острво“), која се судећи по грчко-римским географима налазила на крајњем северу а неретко се приказивала као Исланд. Ову земљу помиње и Вергилије у својим поемама, мада се претпоставља да је реч заправо о Скандинавији. Чланови друштва веровали су да су Исланд и Гренланд остаци митске Атлантиде – што је заправо Платонова идеја коју је развила најпознатија окултистица Хелена Блаватски.

Становници Туле су, према веровањима овог удружења, преживели катаклизму и постали подземни надљуди, то јест – супер-раса. Након катаклизме емигрирали су на запад Индије, потом у пустињу Гоби, па на Тибет одакле су се духовни ментори повукли у скривени подземни град „Асгард“ (дом богова у нордијској митологији). Са њима је могло да се контактира само духовним путем и били су познати као Краљеви света. Њихов симбол била је управо фамозна свастика. Припадници друштва Туле поистоветили су се са тевтонским племенима (прагерманска племена са територије Јиланда или Скандинавије), верујући да су они наследници изгубљене супер-расе.

Циљеви и веровања Тулера

Циљ Друштва Туле било је разбијање „малога себе“ – баријере која се састоји од физичке стварности и моралних окова, како би дошли у контакт са „божанским собом“. Веровали су да се тако буди унутрашња моћ која ће развити надљудске способности које су обележје Аријевске расе.

Главна одлика овог Друштва свакако је била дисциплина и слепа послушност Мајстору, ма шта он тражио од чланова. Себотендорф је то називао Фирерово начело, па је измислио и формални поздрав за „тако доброг човека“, чувени „Зиг, Хајл“. Друштво је ишчекивало одабраног човека коме ће се предати. Када се Хитлер придружио Друштву Дитрих Екарт је изјавио да је дошао тај дан и почео је да упознаје Хитлера са минхенским окултним круговима, представљајући га као „дуго ишчекиваног спаситеља“.

Неизбежни антисемитизам

Друштво Туле било је популистичко, центристичко удружење које је прокламовало антикомунизам, антиимперијализам и, наравно, антисемитизам. Они који су желели да се придруже овој тајној организацији морали су да потпишу „крвну изјаву поверења“ која се тицала њиховог порекла:
Долепотписани се куне се свим својим знањем и убеђењем да ни Јеврејска ни обојена крв не тече ни његовим ни венама његове супруге, као и да међу прецима нема припаднике обојених раса.
Баш је Фредрих Крон, члан Друштва Туле, 1920. године предложио Хитлеру да као заштитни знак за своју Нацистичку партију узме симбол кукастог крста који је користила и ова окултна организација.

Нацисти су их се одрекли?

Сам Себотендорф повукао се из Друштва Туле 1919. године, али се вратио у Немачку 1933. у нади да ће успети да оживи своју тајну организацију. Исте године објавио је и књигу „Пре него што је дошао Хитлер“, у којој говори да је ова окултна скупина заправо прокрчила пут Фиреровом доласку.

– Тулери су ти којима је Хитлер најпре дошао и Тулери су први који су се ујединили са Хитлером – писао је Себотендорф.

Нацистичке власти нису биле благонаклоне према таквим тврдњама. После 1933. године забрањене су и угушене све езотеричне организације, а Себотендорфова књига је забрањена. Он је ухапшен и депортован у егзил у Турској.

Но, остаје чињеница да се сама Нацистичка партија и те како бавила окултизмом, те да је Химлер у оквиру паравојне организације Шуцштафел (СС) основао и Аненербе – „друштво за истраживање древне германске историје и наслеђа предака“. Ова организација бавила се бројним теоријама завере којима су се бавили и Тулери.