ЕКСКЛУЗИВНО: Праљков адвокат о шокантном догађају у Хагу

1

Неко би у Хагу морао да одговара, рекла је за Спутњик Наташа Фаво Ивановић, адвокат Слободана Праљка у Хашком трибуналу.

Стварно немам ни најмању идеју како је то могуће. Једино што вас могу подсетити како је Милошевић исто имао свашта у затвору, јер је, у принципу, безбедност иста у притворској јединици Схевенингена као и у Трибуналу. Према томе, ништа се очигледно од Милошевића променило није, рекла је за Спутњик Наташа Фаво Ивановић.

Да ли постоји, по процедури, неко ко би могао да одговара у Хашком трибуналу због смрти Слободана Праљка?

— О томе вам стварно не могу тренутно говорити, јер то се питање, наравно, поставило одмах, морамо извидети све правне могућности. Наравно да би неко требало да одговара. Сад стварно не могу ништа конкретно о томе рећи, али, по мом мишљењу, стварно би неко требало да одговара и требало би да се покрене и питање одговорности и начина рада суда, не само уношења отрова у судницу.

— Ја имам ту информацију као и ви, добила сам је кад сам изашла из суднице. Не знам да ли је проверена. Ја сам тренутно у возу за Амстердам јер имам авион за сат времена, тако да не знам да ли је проверена, али врло вероватно је истинита с обзиром на то шта смо видели у судници.

Ви сте били његов адвокат током целом овог процеса?

— Само у жалбеном поступку, нисам била у првостепеном.

Је ли то било по дужности или је то био његов избор?

— Мене је главни адвокат звао у предмет, претпостављам по његовом избору и по властитом избору главног адвоката, ког знам јако добро из Загреба док сам тамо радила.

Дуго сте адвокат у Хашком трибуналу. Ово данас је требало да буде последња пресуда. Како вам се чини рад Хашког трибунала свих ових претходних година?

— Ово што се десило данас, оно што се десило пре седам дана на Младићевој пресуди, оно што се десило на Милошевићевом иницијалном суђењу, кад су му прекинули реч и искључили микрофон, то су ствари које на једном међународном кривичном суду не би смеле да се догађају. Мислим да ти догађаји довољно показују како тај суд ради, а моје мишљење се апсолутно са тим поклапа.

Да ли сте данас били у судници са њим?

— Ја сам била у судници, али нисам ништа видела, јер се то дешавало иза мојих леђа.

Да ли сте у контакту са његовом породицом? Ми смо схватили да његова породица није била присутна данас у судници.

— Нико није био присутан и он је нама рекао да уопште не долазимо код њега пре изрицања пресуде.

Како вам је изгледало његово психичко стање у последње време?

— Ја сам с њим имала врло мало директних контаката. Он је био врло захвалан клијент. Није нас уопште гњавио, ако му нешто правно није требало. Мене је он звао за Нову годину. Последњи пут сам га видела и последњи контакт који сам с њим имала је била жалбена расправа у трећем месецу. Јутрос сам га у судници видела само кад сам га поздравила.

Да ли је неко викнуо и да је он отров узео јутрос?

— То сам ја рекла, јер ми се учинило да је он то рекао. Ја сам пренела судијама шта је он рекао како би се одмах реаговало, али ја сад стварно не могу да вам потврдим да ли је он заиста то тако рекао или се то мени тако учинило.