Прочитај ми чланак

МИЛОШ БИКОВИЋ СА РУСИМА О КОСОВУ: „Дужни смо да говоримо о томе“

0

Глумац Милош Биковић тренутно је ангажован на пројекту “Балканска међу“ којим свету жели да прикаже ситуацију на Косову онаком каква јесте.

Милош Биковић је у разговору за “Орбиту Спутњика“ говорио и новом пројекту на којем ради, а то је филм “Балканска међа“ за који се ангажовао и више него што треба.

“Тај филм је први подухват где смо ми наступили као копродуценти, што значи да смо равноправни партнери са Русима који утичу на садржај. Мислим да је то јако важан пројекат зато што је јака продукција из Русије стала иза тога. Њихова првобитна замисао је била да искажу свој подвиг, како су ушли на аеродром у Приштини и брзо са њега изашли, шта је то што се тамо у том тренутку дешавало иза кулиса, које су их то политичке игре навеле да уђу на аеродром и тако брзо са њега изађу, каква је то порука била свету и колико је то била заправо опасна ситуација, ситуација на граници Трећег светског рата, на граници сукоба између Русије и НАТО-а у том тренутку. Међутим, када смо ми ушли као продуцентска кућа у тај пројекат, моја жеља је била да се у тој руској причи која се дешава на нашој територији на неки начин прикаже и српска страна. Не само страдање српског народа, већ и хероизам тих људи који су боравили доле, а посебно припадника МУП-а који су били најмање заштићени, бар у односу на војску која је имала читаву инфраструктуру иза себе. Првобитно је сценарио замишљен тако да радња филма прати моменат од када се наша војска повукла, и онда сам ја инсистирао на томе да остану ликови неких Срба који су остали тамо“, рекао је у емисији.

Биковић је истакао да је свестан да ће овим пројектом преузети велики ризик, али му је жеља да га цео свет види – од Лос Анђелеса, преко Лондона, до Токија.

“Филм ће бити приказиван мање или више цензурисан, али ће цео свет имати прилику да га погледа. Желим да се чује та наша прича, да су људи нестајали на Косову, да смо ми имали ДАЕШ пре ДАЕШ-а у Европи, терористичку организацију која је подржана од стране демократског Запада који се бори за људска права. И те фотографије несталих људи које висе испред Скупштине нису неке пусте фотографије… Ми смо као народ дужни да на неки начин макар проговоримо о томе, а то ће нам омогућити бољу преговарачку позицију сада када је питање Косова још вруће и док још можемо да дејствујемо“, закључује.