Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ УСАИД, преко Центра за социјални рад, родитељима отима дјецу!

0

Случај малољетне шестогодишње девојчице из Београда (Марија.Т) која је више од 20 дана одвојена од својих биолошких родитеља узбуркала је духове. Прошло је више од 20 дана од одвајања 6.годишње дјевојчице Марије Т., рођене у Београду, од својих родитеља по Привременом Закључку о осигурању смјештаја којег је донио Центар за социјални рад ''Звездара'' у Београду под бројем 56036-6972/2017 и то: у саставу Дубравка Гавриловић, Смиља Игић (психолог) моб. 062/8088497, Јелена Ацић (соц. радник) моб. 062/8013806 и Јасна Матовић, моб.062/8013738. Ово су службени телефони на које можете тражити одговоре од ових особа, само су, наравно, недоступни!..

Увидом у приложену документацију могу се уочити бројне нејасноће и неправилносту у поступку (Закон о Општем Управном Поступку, друга Законска и подзаконска акта која регулирају ову област по позитивном законодавству РС као и кршење одредаба самог Устава као највишег правног акта и међународних норми, прописа и декларација, међународних аката и конвенција.

Обављен је разговор са родитељима и проучена је документација врло темељно. Овај случај је преседан, јер је дијете више од 20 дана физички одвојено од својих родитеља а да је притом потпуно нејасан садржај донесених аката, радњи и поступања Центра за социјални рад “Звездара“. Даљим увидом јасно се види да не постоји правни нити било какав други основ за одузимање дјетета (нема казнене нити прекршајне одговорности родитеља, нема трагова евентуалног насиља, родитељи су потпуно здрави, нема свједока, нема утврђеног материјалног чињеничног стања.

Нема ничега, али дијете је одузето!? И сада су Центар за социјални рад и УСАИД у великим проблемима јер не знају како оправдати ову отимачину, а пренијели су је многи медији и портали у свијету.

Мајка је изразила бојазан да ће њихово дијете бити продано.

С обзиром да је ово врло тешка траума за дијете и њене родитеље, а случај несвакидашњи, као и то да су споменуте особе Центра за социјални рад употребљавале ријеч “адаптација дјетета” све наводи на основану сумњу да се не ради о уобичајеном поступању оних који би требали заштитити обитељ и дијете.

Као пример могу да послужити ријечи мале 6-годишње Марије која је плачући приликом јединог сусрета са својим родитељима изговорила – цитирамо: Нећу овде више бити! Хоћу да живим са мамом и татом, након чега је чврсто пригрливши оца плачући изговорила: Тата води ме кући!

Из свих наведених и овде ненаведних разлога тражимо одговор:

1. По којем основу је дијете одузето од родитеља и зашто?

2. Како је могуће да се усмено родитељима наложи да тог дана и у то вријеме доведу дијете које ће бити одузето од њих а да за то претходно не постоји ниједан писмени акт!?

3. Зашто је немогуће добити одговоре од Центра за социјални рад Звездара (више пута покушано)?

4. До када ће бити заточено у непознатом том објекту и зашто?

5. Зашто се родитељима онемогућава посјета и виђање њихова дјетета?

6. Зашто се дјетету ускраћује право да види своје родитеље?

7. Зашто се дјетету ускраћује право да буде са својим родитељима?

8. Што заправо значи “период адаптације” када је опће познато да се термин користи само у случају трајног а не привременог одузимања детета (Закључак гласи да се ради о привременом смјештају)?

10. Да ли је дијете одузето привремено или трајно?

11. Које ће се мјере надаље примјењивати према дјетету?

12. Које се мјере примјењују сада? (ниједан одговор на бројна питања у писаној форми упућена органима социјалне и обитељске заштите по ургентном поступку – до овога тренутка нису дала одговор)

13. Може ли Центар за социјални рад преузети ингеренције и надлежности других државних органа прије свега органа правосуђа и по ком законском основу?

14. Да ли ће се дијете икада више вратити својим родитељима? (никакав рад са родитељима није подузет од самог Центра, уколико уопће и постоји потреба за тако нечим, а ако не постоји ЗАШТО је дијете и даље физички одвојено од својих родитеља)?

15. По ком основу се врши селективна примјена Закона? Јесу ли хероински и кокаински овисници који заиста врше насиље у обитељи заштићени од Закона због свог друштвеног статуса, положаја, функција и слично и зашто се њима не одузима дијеца и не покрећете поступак за заштиту дијеце?

16. Одакле “Аутономном Женском Центру“ подаци из Центара за Социјални рад који би морали бити заштићени Законом о заштити података о особама (нарочито осјетљивих категорија становништва) и тко им заправо доставља те податке, по ком основу, законском акту, договору усменом или писменом, за које намјене заправо када они не постоје у бази АПР.

17. И оно што је најважније у цијелој овој причи: У ком се својству појављује и шта стварно ради америчка организација УСАИД у Центрима за социјални рад? Која је њихова права и стварна намјена и улога? Зашто баш у Центрима за социјални рад? Ако Центри за социјални рад нису оспособљени за обављање својих послова зашто онда и постоје као такви? Јесу ли предали све своје ингеренције Организацији?

Зашто су Центрима искључени телефони док на великим плакатима УСАИД-а стоје десетине телефона где се људи позивају да пријављују једни друге и раде или не раде све оно што је заправо у ингеренцији ових центара?

У нади да ћете због хитности случаја одговорити на горе постављена питања у најкраћем могућем року како би се спријечила даља душевна патња и психолошке трауме детета и њених родитеља, будите слободни да контактирате на доле остављене контакте како би јавност била у детаље упућена у овај случај.

Душко Велковски – истраживачки новинар ИФЈ, ЕФЈ (Међународне Федерације Новинара – ИФЈ – Интернатионал Федератион оф Јоурналистс (фронт & бацк).

У центрима за социјални рад не раде фиксни телефони и то у прилично дугом временском периоду цца 1 година!? Користе се мобилни телефони који преусмеравају на друге мреже (зовете 063 пребаце вас на 064)… практички, комуникација са центрима за социјални рад најугроженијег дијела становништва је ‘у прекиду’.

Јесу ли УСАИД и остале организације тзв “невладиног сектора” и тзв “цивилног друштва” Георгеа Сороса преузеле центре за социјални рад? Јер, без суда, судаца, правосуђа и закона, документом који је назван “Привремени закључак о осигурању смјештаја,” у којем се наводе чланови Закона о Опћем Управном Поступку, уопће не постоје у Закону о Опћем Управном Поступку!!

Потпуно је јасно да УСАИД стоји иза “посуђивања“ дјеце. А иза ове ‘хуманитарне’ агенције за међународну помоћ и развој коју финанцирају Сорос и остала ¨свјетска олигархија имају широко подручје активности.

Тако се УСАИД директно укључује у предизборне кампање у свим бившим републикама Југославије. Тако она својим промотивним спотовима бираче позива не само да изађу на изборе, већ им и сугерира за кога да гласају, односно за кога не би требали гласати.

Исто тако ова америчка владина агенција за међународни развој (УСАИД) уложила је седам милијуна долара у српске маинстреам медије за медијски рат против Русије и Путина. На начин да су расписали натјечај за подијелу милијуна на име пројеката “Медијске реформе у Србији“ наводећи да је циљ пројекта побољшање правних, нормативних и економских увјета за рад у области медија у Србији.

Наравно да је натјечај само маска за упумпавање долара у медије који ће координираном кампањом рушити рејтинг Русије међу Србима. Какве то има везе са Центром за социјални рад?

Они су заједно са Центром за социјални рад израдили Закон (све што се догађа у Србији са закашњењем ће се догодити у Хрватској, БиХ и Црној Гори) који дозвољава социјалним радницама да могу одузети добрим и брижним мајкама дијете, ако на примјер дијете нема топлу воду!?

Посебно су им “на мети“ обитељи без посла са више дјеце. Умјесто да помогну таквој обитељи, нађу барем једном члану посао, они без судске одлуке одузимају дјецу. Тако су једно дијете које је дојило и 24 сата било уз своју мајку, а која није запослена, отели и послали “хранитељима“. А случајева је све више и више.

Питања: Што ради УСАИД у згради Центра за социјални рад?

Зашто УСАИД нуди гратис своје одвјетнике обитељима којима пријети одузимање дјеце?

Стоји ли УСАИД иза ове озакоњене крађе дјеце?

Што се догађа са дјецом након неког времена?

Јесу ли дјеца након отимања заправо топовско месо за педофиле ?

Одговоре (коментаре) чекамо од вас драги читатељи!