ЗА 10.000 ЕВРА „ПОСТАЈАЛИ СРБИ“ Главни људи ТУРСКОГ ПОДЕЗМЉА покуповали лажне …

0

У Новом Пазару 9. новембра ухапшен је Турчин који је преко тамошњих матичара обезбедио пасоше за око 300 својих сународника.

Међу онима који су куповали српске пасоше има и познатих имена турског подземља. Они су добијали праве српске пасоше на лажна имена, што су плаћали и до 10.000 евра. С тим пасошима су могли слободно да путују по целој Европи, чак и ако постоје црвене Интерполове потернице за њима. Цена српског пасоша када се идентитет не мења била је од 2.000 евра па навише. Српске институције сада размењују податке са Турском и другим европским државама, али и оним земљама где Србима није потребна виза. Размењују се информације о коришћењу ових пасоша, као и особама које их користе.

Преткривични поступак је прво водило српско Тужилаштво за организовани криминал, које је предмет уступило новопазарском Вишем тужилаштву јер није била у питању организована криминална група. Новопазарско тужилаштво је у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом (БИА) завршило истрагу у којој је ухапшен турски држављанин Умит Јардимци (42 године), који се терети да је све осмислио и спровео. Њему је приликом хапшења одузет лаптоп и мобилни телефони, што ће бити коришћено као доказ са пресретнутим разговорима. БИА је пресрела разговоре између Умита и његових сународника који су куповали пасоше, као и разговоре које је обављао са матичарима у Рашкој области.

Ухапшена су и четворица матичара из Рашке области – Шабан Хоџић из Тутина, Назиф Кахровић из Новог Пазара, Вехбо Садиковић из Тутина и Ермедин Колашинац из Сјенице.

Након саслушања у новопазарском тужилаштву у притвору су задржани Турчин Јардимци и матичар Кахровић, који се терети за кривично дело фалсификовања исправа. За остале матичаре притвор није ни тражен јер су све признали на саслушању у тужилаштву.

Тутински матичар Хоџић се терети за примање мита и трговину утицајем, а његов колега из истог места Садиковић за злоупотребу положаја. Матичар из Сјенице Колашинац, који је такође пуштен да се брани са слободе осумњичен је за фалсификовање исправа.

Ухапшени

Умит Јардимци, турски држављанин, у притвору
Назиф Кахровић, матичар из Новог Пазара, у притвору
Вехбо Садиковић, матичар из Тутина, брани се са слободе
Ермедин Колашинац, матичар из Сјенице, брани се са слободе
Шабан Хоџић, матичар из Тутина, брани се са слободе

Сиријска документа

Продаја лажних докумената на црном тржишту у свету је бизнис у процвату. Последњих месеци, од када су за економске мигранте затворене границе ЕУ, најтраженији су сиријски пасоши и међународне возачке дозволе са којима се добија азил у европским земљама, а продају се преко посебних, затворених Фејсбук група. Цене тих пасоша варирају и крећу се од 1.000 до 5.000 долара. Британски пасош кошта око 650 евра, као и норвешки, а међу јефтинијим су португалски и фински – 500 долара.

Цене лажних пасоша

„Дарк нет“

Амерички портал „Вокатив“ анализирао је цене фалсификованих или украдених пасоша који се продају на 13 страница „Дарк нета“. Постоје различити разлози због чега мање „моћне“ путне исправе вреде више на црном тржишту, али стручњаци мисле да би то могло да има везе са тешкоћама фалсификовања „сложенијих“ пасоша и њихове доступности.

Заплена

Два џипа БМW X5

Осим лаптопа и мобилних телефона Умита Јардимција, турског држављанина, српски истражитељи су запленили и два џипа БМW X5 која је користио. Процењује се да сваки од ових половних џипова вреди по 37.000 евра

Пасоши за „Пинк Пантере“

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је поступак против Дарка Караичића (34) и његове групе, којој се сада суди за набавку правих пасоша с лажним идентитетима припадницима криминалног кавачког клана, „Пинк Пантерима“, убицама и дилерима. Пре тога су правоснажно осуђени матичари који су као припадници групе обезбеђивали праве пасоше. Један од важнијих који је признао кривицу је Бојан Јовановић (42), шеф Одсека за лична стања грађана општине Сурчин.