Прочитај ми чланак

ПОЧЕО ПУЧ: Тенкови кренули на престоницу

0

Четири тенка упутила су се према Харареу, главном граду Зимбабвеа, дан након што је војска поручила да је спремна да се умеша у “чистку ратних ветерана”.

Како се наводи, власт Зимбабвеа уклања све присталице свргнутог потпредседника Емерсона Мнангагве.

Илустрација

Мнангагва (75), ветеран рата за ослобођење из седамдесетих година прошлог века, сматран је могућим наследником Роберта Мугабеа (93) пре него што га је он сменио 6. новембра.

Медији истичу да је смена Мнангагве део чистки како би Мугабе могао да власт преда својој супрузи Грејс (52).

Командант војске Константино Чивенга изјавио је у понедељак да ће интервенисати ако не престане чистка ратних ветерана.

Иначе, Грејс Мугабе има велику подршку у моћном крилу младих владајуће странке ЗAНУ-ПФ и њен нагли успон довео ју је у сукоб с ратним ветеранима.

Роберт Мугабе Зимбабвеом влада од 1980. године, а најавио је и да ће се кандидовати и на изборима 2018. године „јер нема ко да га замени“.

Емерсон Мангагва (75), чији је надимак Крокодил, већ више недеља је под оштрим критикама блиских сарадника председника, међу којима је и прва дама Грејс Мугабе. Они му замерају да измишља да је у августу био жртва покушаја тровања.

Присталице смењеног потпредседника су наговестиле да је тај покушај тровања организовала госпођа Мугабе, која је то врло жустро демантовала.

„Постало је очигледно да је понашање Емерсона Мангагве у обављању његових функција постало неусклађено са његовим званичним одговорностима. Потпредседник је систематски и константно показивао недостатак лојалности, недостатак поштовања, непоштење и недостатак озбиљности“, рекао је зимбабвеански министар информисања образлажући одлуку шефа државе.

Мнангагва је већ почетком октобра изгубио свој ресор министра правде, али тада је задржан на функцији потпредседника, на којој је од 2014.

Иначе, полиција Зимбабвеа оптужила је недавно америчку држављанку Марту О’Донован за заверу за свргавање са власти уставно изабране владе.

Наводи се да је О’Донованова, која ради за „Магамба ТВ“, телевизију која себе описује као лидера у политичкој сатири Зимбабвеа, већ раније оптужена због поруке на Твитеру која је наизглед вређала председника те земље Роберта Мугабеа.

Почетком октобра Мугабе је именован за амбасадора добре воље Светске здравствене организације, али је директор СЗО Тедрос Aдханом Гебрејесус ту одлуку повукао након бројних критика.

А како је стање тренутно у Новорусији (Источној Украјини) прочитајте овде: СВЕ ВОДИ КА ВЕЛИКОМ РАТУ: Захарченко – украјинска војска се спрема за офанзиву (ВИДЕО)