Прочитај ми чланак

КАДА ОРАО ПОЛЕТИ: Скуп монархиста целе Русије

0

„Само та држава је јака, која негује завете своје прошлости“. (Свети Цар Мученик Николаj Други)

Дан пре самог црног јубилеја у новијој историји човечанства догодио се светли догађај, коjи даје наду за препород и оживљавање Русије. Први руски генерални скуп Друштва за развој руског историјског просветитељства „Двоглави орао“ одржан је у московском хотелу „Цариград“.

Необично је да су се први пут после 1917. монархисти окупили из целе Русије. Конзервативци су се окупили да израђују тактику и стратегију деловања. На састанку је учествовало око 200 људи. То је више од 140 делегата из четрдесет регионалних канцеларија „Двоглавог орла“, као и научници, јавне личности, представници медиjа. Географија – од Калининграда до Сахалина..

У друштву регистровано 40 подручних јединица, али узимајући у обзир чињеницу да је „Двоглави орао“ у стварности постоји мање од годину дана, то је велики успех, резерва за будућност. Са будућношћу Русије, са младим генерацијама у „Двоглавом орлу“ усмеравају своју основну делатност.

„Двоглави орао“ нема никакве везе са имитаторима бурних патриотских активности, којих има много од тренутка распада СССР-а. Странке, покрети и салони елита, различити клубови, имитирајући ложе, досадили су тако да је време да паднемо у очај. О њима је тужно рекао мислилац Иван Солонјевич: „Сада покушавају да се изграде без православља – а од величанствених цигли се испоставља, ђаво то зна: постоји нешто између Палате Совјета, тоалета и гомиле одвратног смећа“

У том смислу jе „Двоглави орао“ без кривице и без икаквих трикова . То ниjе носталгија за прошлошћу , али примена оног најбољег у историји Русије.

То је стратешка пројекција за сва времена. Некада давно И.Л. Солонjевич је написао: „Било је време када смо ми Руси били велики и јаки. Ово је било када су се физичка и духовна борбена способност спајали у једно. Када је монархија била не само политички знак, а православље није само било молитва и парастос . Кад смо били „Руси „, као jе рекао Суворов, а самим тим и „Бог је био са нама“.

Скуп је организовао оснивач и први шеф одбора друштва генерал Спољне обавештајне службе у пензији Леонид Решетњиков. За руководиоца „Двоглавог орла“ изабран је председник савета директор групе компанија „Цариград“ Константин Малофеjев.

На високом скупу било је много добрих и правих речи. Многи од њих су симболични. Скуп „Двоглавог орла“ благословио је отац Петар (Еришалов), намесник Ипатијевског мушког манастира Свете Тројице у Костроми.

Кнез Дмитриј Шаховској, као најстарији представник руског племства, се обратио скупу. Једноставне речи овог мирног човека , пуног достојанства, звучале су у тишини.

Дмитриј Михајлович, професор Института православне теологије Светог Сергија у Паризу вратио се у своју отаџбину и овде говорио о њеном оживљавању. Пре одласка у Москву, рекао је дописнику Ле Фигаро: „Русија, у коју су веровали наши очеви и ђедови преживела је , и ниjе само у изгнанству, али и тајно у онима који су остали тамо“.

У томе је сакривена смисао, тајна непобедивости, преживљавања Русије.

Речи Константина Малофеjева, једног од кључних говорника на састанку Друштва односиле се се према идеји уставног увођења монархије у Русији. За то постоје сви предуслови у правном оквиру – и кроз промене у Уставу земље, и кроз сазивање структура сличних, на пример, Уставне скупштине .

Главни задатак „Двоглавог орла“ изразио је његов новоизабрани шеф. „Задатак нашег друштва у оквиру историјског просветитељства је да подсетимо русе, грађане Русије о томе како је живела Русија у доба монархије. Морамо да вратимо знање младима о тој Русији, о Руској империји „- рекао је Константин Малофеjев.

„Морамо да схватимо да пред нама стоји задатак да се укључе и млади људи и старије генерације, љубављу која гори у нашем срцу према историји наше Отаџбине, према оним лепим страницама и духовном животу Руске земље“,- говорио је отац Петар (Еришалов), намесник Ипатијевског манастира Свете Тројице.

Љубав, монархија, сећање на генерације, вера у Бога, топлина традиције, молитва, Божја помоћ, повратак у Русију….

„Русија је заостајала за другим земаља пре неколико деценија у свом историјском развоју. До сада смо имали плодове овог пуча “ – каже сенатор Антон Белjаков.

Заменик руководиоца „Двуглавог орла“ Леонид Решетњиков је истакао да има доста експеримената. „Испред је само период стварања и поновног рођења“.

Враћамо се у историјску Русију, нудимо монархију, анализирамо грешке , пажљиво и са љубављу према Господу и себи, стварајући стабилан темељ за оживљену Отаџбину…