Прочитај ми чланак

ФИФА КАЖЊАВА СРБИЈУ Србију због Гаврила Принципа?!

0

ФИФА је изрекла казну Фудбалском савезу Србије због испада навијача у квалификацијама за Светско првенство, због истицања транспарената са ликом Гаврила Принципа и парола „Косово је Србија“, преносе „Вечерње Новости“.

ФСС ће морати да плати 210.000 швајцарских франака, односно око 180.000 евра, јер је, између многих изгреда навијача током квалификација, делегат меча Аустрија—Србија у Бечу 6. октобра пријавио шест транспарената са ликом Принципа који је оптужен за атентат на аустријског надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године пред Први светски рат.

© AFP 2017/ HISTORICAL ARCHIVES OF SARAJEVO

ФИФА је регистровала лик Гаврила Принципа и повике „Косово је Србија“ као неукусну политичку конотацију и директно мешање политике у спорт.

Агенти ФАРЕ и делегати ФИФА пријављивали су српске навијаче на чак четири од шест мечева због узвикивања „Косово је Србија“, што би могао да буде проблем на Светском првенству у Русији ако се понове такве пароле.

Фудбалски савез Србије мораће да плати 120.000 „швајцараца“ за преступе навијача у Београду на утакмицама са Републиком Ирском, Аустријом, Велсом, Молдавијом и Грузијом, као и Аустријом у Бечу.