Прочитај ми чланак

ДИКОВИЋ: Румунија је одувек била пријатељ Србије, требаће нам њена помоћ

0

Србија и Румунија су одувек биле пријатељске земље, а оно што је важно за добре односе јесте војноеконмска сарадња као и сарадња кроз заједничке обуке и образовање, рекао је данас начелник Генералштаба Војске Србије Љубише Диковић.

Диковић се састао са начелником Генералштаба Оружаних снага Румуније генералом Николаем Јонелом Ћиуком, а непосредно пре састанка новинарима је рекао да је регионална сарадња приоритет Министарства одбране и Војске, а да добри односи са Румунијом могу само да помогну очувању мира у региону.

Србија је данас фактор стабилности на Балкану, каже Диковић, а на путу ка ЕУ, што је циљ наше земље, помоћи ће управо пријатељи попут Румуна.

Оно што је најважније и најбоље осликава пријатељство две комшијске земље, сматра Диковић, јесте чињеница да Румунија не признаје независност Косова.

– Увек се треба присетити да Румунија није признала Косово упркос свим притисцима – поручио је он.

Диковић је подсетио и на вежбе „Плави пут“ и „Дунавска стража“, које су након 2000. спровеле војске две земље.

Начелник Генералстаба Оружаних снага Румуније генерал Николае Јонел Ћиука захвалио се Диковићу на“ топлој добродошлици у Београду“.

Он је новинарима рекао да ће на састанку бити речи о могућем заједничком учешћу две војске на билатералним и мултилатералним вежбама.

– Позиција коју имамо као лидери Генералштаба, намеће обавезу да одржимо стабилно окружење за наше војске – рекао је Јонел Ћиука.

Пре састанка за румунску делегацију је уприличен свечани дочек, а када су делегације ушле у салу за састанке, Диковић је још једном, мимо уобичајеног протокола, устао и поздравио делегацију, и то како каже, „у част румунског народа који је одувек био пријатељ српском“.