Прочитај ми чланак

ДОМАЋИ БИЗНИСМЕНИ СЕ ОКРЕЋУ БАНКАРСТВУ! Коле и чипсари купили пет банака у Србији

0

Газда "МК групе" Миодраг Костић и бивши власници чипсаре "Марбо" Андреј Јовановић и Бојан Миловановић купили су чак пет банака у Србији у претходне три и по године. Стручњаци кажу да је куповина банака постала најисплативији бизнис.

Власник „МК групе“ Миодраг Костић и бивши „краљеви чипса“ Андреј Јовановић и Бојан Миловановић купили су у претходне три и по године чак пет банака у Србији! Како се спекулише у банкарским круговима, за то су платили укупно око 230 милиона евра!

Према речима стручњака, није случајно што су најуспешнији српски пословни људи уложили оволики новац у куповину банака, јер је то постао најисплативији бизнис преко којег домаћи капиталисти улажу у своје пројекте, али и зарађују на каматама.

Покуповали грчке

Миодраг Костић купио је у фебруару 2014. године АИК банку за око 130 милиона евра, да би две године касније и Јовановић и Миловановић ушли у банкарски бизнис. Они су пазарили крагујевачку КБМ банку и преименовали је у Директна, а затим преко ње постали власници Финдоместика. У току ове године Костић је купио Алфа банку, која је добила ново име – Ју банка, док су „чипсари“ недавно своју империју проширили на и Пиреус.

Вишеструка корист

Наши бизнисмени купују банке да би зарађивали од кредита, али и да би их касније препродали

Љубодраг Савић, економиста

– Процена је да су Костић и бивши власници „Марба“ укупно за куповину ових пет банака издвојили око 230 милиона евра. Убедљиво је највише плаћена АИК банка, за коју је власник „МК групе“ дао 130 милиона евра, док је Алфу платио око 20 милиона. Јовановић и Миловановић су, с друге стране, у три банке уложили око 80 до 85 милиона евра, а највише су дали за Пиреус – 60 милиона. Директна банка их је коштала око 10 милиона, а Финдоместик су француском БНП Парибасу платили између 10 и 15 милиона. Међутим, готово је извесно да се српски бизнисмени неће зауставити на овоме, пошто Миодраг Костић већ планира и куповину Горењске банке у Словенији – каже наш саговорник из банкарских кругова добро упућен у ове послове.

Економиста Љубодраг Савић објашњава за Информер да је куповина банака постао један од најисплативијих бизниса у Србији. Он сматра да је то што домаћи бизнисмени све више узимају финансијске куће добро и за Србију и њену економију, јер ионако имамо доста страних банака у земљи.

– Тренутно ниједан привредни сектор услуга не бележи тако добре резултате као банке и то српски тајкуни имају у виду када започињу посао. Такође, они у овом бизнису виде и начин да истраже ризик пословања, јер информацијама из банке контролишу више области истовремено – каже Савић.

Он објашњава да куповином банке привредници могу и себе да „кредитирају“, односно да не плаћају камате другим банкама.

– То им све помаже да сачувају свој капитал, али им даје могућност за улагање за друге послове. На крају, уколико направе добру банку, они имају могућност да је продају за велики новац и да тако опет добро зараде – каже он.

Уносна препродаја

Економски стручњак Душан Узелац сматра да је препродаја банака један од кључних мотива за њихову куповину.

– Бизнисмени желе овим куповинама да подигну вредност банке и касније је препродају. Чињеница је да се већ неко време зна да су све грчке банке у Србији на продају и да је то Грчкој наложила Европска унија. Наши пословни људи су у томе видели шансу и за релативно мале паре постали власници тих банака – наводи Узелац.

Матијевић: Бизнисмени су одлични банкари

Власник индустрије меса „Матијевић“ Петар Матијевић каже за Информер да ће домаћи привредници боље водити банке него претходни власници.

– Српско тржиште није велико и ми се готово сви познајемо, међу нама се све зна, и ко како послује и колики су му дугови, тако да се њима неће десити да одобравају кредите фирмама које не могу да им враћају позајмице. Такође, куповина банака је примамљива и зато што су грчке банке које су купљене имале бројна ненаплатива потраживања. Ти кредити сад могу да се наплате кроз имовину фирми које су узимале кредите и тако се дође до вредних некретнина – подсећа Матијевић.