Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ „СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ“ ТВРДИ: Стижу и моћне ракете у Србију!

0

Први мигови само што су дотакли београдско тло, а Путин спрема нови контингент наоружања за Србију који ће бити право изненађење!

Експерти су уверени да је реч о ракетним системима „Бук 2“ и „Панцир“, који ће изузетно побољшати нашу противваздушну одбрану, о чему је државни врх Србије већ разговарао са званичном Москвом.

Да ово није празна прича и да Кремљ планира да настави са дипломатском, политичком и војном помоћи, тврди и руски политиколог Екатарина Поморцева.

– Србија је искрен и поуздан партнер за Русију и постоји велика вероватноћа да ће добити много више него што је до данас најављено. Мислим да ће долазак руског министра одбране Сергеја Шојгуа и министра спољних послова Сергеја Лаврова и њихов сусрет са Ивицом Дачићем донети много позитивних изненађења – каже Поморцева.

Тек ће да стиже

Русија, према њеним речима, на овај начин потврђује вековно пријатељство са Србијом.

– Стигли су први авиони, то је резултат заједничког улагања у пријатељске односе српске владе и руског руководства. Не бих сматрала нереалним очекивања да се помоћ побољша, укључујући озбиљније одбрамбене системе, па на крају крајева и ракетни систем С-300 – убеђена је Поморцева.

За војног аналитичара Мирослав Лазански испорука мигова значи само добар старт.

– Ово је само почетак, Русија ће сасвим сигурно наставити да нам помаже. Авиони миг-29 су били наша насушна потреба и фантастична су ствар за српску авијацију, а по договору стиже и 30 тенкова Т-72Б3 и 30 оклопних возила БРДМ-2. Оно што нам следеће треба је да употпунимо ПВО системима „Бук 2“ и „Панцир“. Након тога бићемо војно јачи од сваке од бивших држава Југославије и у равни са, рецимо, Румунијом – наводи Лазански.

Као љубав и секс

Он посебно истиче значај најављене посете Сергеја Шојгуа Београду.

– То је одлична ствар за Србију. И питам вас сад зашто неки амерички министар одбране не дође у Београд? Зато што је та велика сила проценила да не треба, али је ова друга војна сила проценила да треба. Е тако, кад се једни нећкају и премишљају, други зграбе девојку. За љубав и секс потребно је двоје – наводи Лазански.

Са њим се слаже и потпуковник КОС у пензији Љубан Каран.

– Србија мора да употпуни свој ПВО систем и то морају да буду ракетни системи из Русије. На томе се увелико ради, али мора много паметно да се планира и да се утврди шта је тачно то што нам треба. А у томе морамо и можемо да се ослонимо само на Русију – закључује Каран.

Божидар Делић, генерал-мајор у пензији

Да се Србија определила да отворено стане уз Русију, а не Европу, досад би већ добила све што је желела. Иако звучи невероватно, са Москвом су постојали договори, озбиљна и квалитетна понуда за С-300.

Ово Лазански тражи од Путина

Лазански каже да би уз још неколико пошиљки руске војне помоћи Србија била у потпуности спремна да се одбрани од евентуалних војних напада држава из окружења.

– Знате шта, Војводина, Срем, ка Румунији, па и Мађарској, равница је то. Ја бих зато инсистирао на још тенкова, али има и неколико пречих ствари – каже Лазански.

На списку војног аналитичара који би, да има могућности, испоставио Москви налазе се:

– „БУК 2“ ПВО систем

намењен је уништавању авиона и хеликоптера на малим и средњим висинама, али има могућност успешног дејства и по крстарећим ракетама, воденим бомбама и беспилотним летелицама.

– С-500

модификовавна верзија система С-300, који је својевремено прављен за потребе противракетне одбране копнене војске у некој даљој будућности

– „Панцир“ ПВО систем

припада новијој генерацији средстава ПВО, спада у хибридне системе јер је опремљен и противавионским ракетама и топом

– 12 хеликоптера Ми-28

двоседни борбени хеликоптер који је указом председника Русије ушао у серијску производњу и оружане снаге Руске Федерације

– 50 тенкова

са овим контингентом Србија би укупно имала 300 тенкова. Опремљен је уграђеним несаломивим оклопом, новим системом комуникације, контролом ватре, балистичким рачунаром и главним нишаном оснаженим инфрацрвеним светлима.

Михајловићева: Не спремамо се за рат

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је, говорећи о доласку руских мигова, оценила да је то добро за Србију.

– То не значи да се припремамо за било какав рат, али мислим да је врло значајно да у свакој области имамо најбоље. Добро је да имамо и мигове. Све што је најбоље и најмодерније – Србији свакако треба – рекла је Михајловићева.