Прочитај ми чланак

ДОБРО СЕ ПОКАЗАЛИ У СИРИЈИ: Руска армија добија „летеће тенкове” Су-25СМ3

0

Нови обновљени авион постаје све популарнији после упечатљивог успеха у борбама против „Исламске државе“ на Блиском истоку.

Најновија модификација руског војног авиона Су-25СМ3 „Грач“ добила је зелено светло за испоруку руској армији. Овај авион за блиску подршку копнених трупа из ваздуха успешно је тестиран у руској кампањи против „Исламске државе“ у Сирији, заједно са „старијом браћом“ Су-34 и Су-35С.

За разлику од својих претходника Су-25СМ3 може се дизати у ваздух два пута дневно (са мањим теретом), и његово размештање у ваздухопловној бази је јефтиније.

„Може се повући оваква паралела – то је исто као да сте послали мали пакет аутомобилом, а не војним камионом. Мала ескадрила тактичких ловачких авиона често је ефикаснија него тоне бомби бачених на терористе који се крију по бункерима“, рекао је за портал Russia Beyond војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Литовкин.

Нови „Грач“, или како га зову „Супер Грач“, требало је да буде испоручен армији пре годину дана. Међутим, произвођач је у договору са војним врхом одлучио да додатно тестира авион у Сирији пре него што почне да прави нови модел, тј. да модернизује свих 200 постојећих авиона Су-25.

По чему је специфичан „Супер Грач“?

„Супер Грач“ је усавршен у Сирији заједно са новим нишанским системом СВП-24 „Гефест“. Реч је о иновацији која повећава прецизност гравитационих бомби.

„Оне практично постају прецизне као и ракете или навођене бомбе. Важно је то што се ови компјутерски системи могу интегрисати у сваки постојећи Су-25 и побољшати његову ефикасност у борби“, додао је Литовкин.


Штавише, Су-25СМ3 је добио оптичко-електронски систем СОЛТ-25, који побољшава навигацију авиона и омогућава му да функционише и дању и ноћу, у свим климатским условима.

„У овом тренутку је авион опремљен системом термовизијског приказа, као и ласерским даљиномером. Овај оптичко-електронски систем открива и прати циљеве на фронту (непријатељску живу силу, оклопну технику, тенкове, утврђене положаје, и др.), чак и по магли и киши. Пилот треба само да притисне дугме и СОЛТ-25 проналази и аутоматски уништава циљ“, рекао је за RB професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

Последња иновација на авиону Су-25СМ3 је систем „Витебск“, који је већ интегрисан у многе руске борбене машине, укључујући и војне хеликоптере Ми-28 и Ка-52. Овај систем блокира електронику непријатељских противваздушних ракетних система.

Према Козјуљиновим речима, ова три компјутерска система ће бити монтирана на све постојеће руске авионе Су-25, а првих десет модернизованих авиона ће руска армија добити крајем 2017. године.