Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ СЕРГЕЈУ ТРИФУНОВИЋУ СВЕ ОПРОСТИО због Звездана Јовановића!

0

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ одлучио је да не испуни своје претње према глумцу Сергеју Трифуновићу који га је у једном коментару на Твитеру упоредио са мајмуном.

Разлог овакве Шешељеве милости према Трифуновићу је други глумчев коментар на Твитеру у коме помиње Звездана Јовановић што су неки медији назвали „величањем“.

Toком кошаркашке утакмице Србија-Словенија, која је играна пре два дана, Трифуновић је прокоментарисао да би само Звездан Јовановић могао да заустави словеначког репрезентативца Горана Драгића што је изазвало лавине негативних реакција.

За разлику од осталих, Шешељу, који често хвали Звездана Јовановића ово се допало па је решио да не испуни своје претње „је**ња мајке“ Сергеју Трифуновићу.

– Сергеј Трифуновић јуче величао славног српског јунака Звездана Јовановића.Одлучио сам да одустанем од потраге за Сергејом и да му опростим – написао је Шешељ.

 

Шешељ: Још нисам добио позив из Хага да се изјасним

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је за Данас да „још ништа није добио из Хага“ и да због тога не може да нам да коментар о томе да ли ће присуствовати расправи о жалби Тужилаштва Хашког трибунала на ослобађајућу пресуду која му је изречена у марту прошле године

Наиме, Међународни механизам за кривичне судове, наследник Хашког трибунала, позвао је данас Шешеља – позив је прослеђен медијима – да се о томе изјасни. Међутим лидер СРС истиче за Данас да му још ништа нису јавили из Хага. У позиву, који је потписао председник Механизма Теодор Мерон, Шешељу се оставља могућност да у расправи, која ће бити заказана у догледно време, учествује из Београда, посредством видео линка, уколико не буде у могућности да путује у Хаг.

Судија Мерон је упозорио председника СРС да ће му суд наметнути заступника у случају да остане при ранијем ставу да се у Хаг неће ићи „добровољно“ и да неће учествовати у расправи. Ако адвокат буде постављен, заступаће интересе Војислава Шешеља и имаће улогу да „обезбеди поштовање“ његових процедуралних права током расправе. Међутим, неће моћи да у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва.

Ако не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана пошто прими записник са заседања на српском језику. Судија Мерон позвао је Шешеља да се у року од 10 дана изјасни да ли ће учествовати у расправи о жалби Тужилаштва или не.

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније апелационо веће суда известио да „нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом“ и да се „у Хаг неће враћати добровољно“.

У истом документу, Шешељ је навео да „не намерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде“, које ће уследити у догледно време после расправе о жалби Тужилаштва.

Већином гласова Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

Хашки трибунал је Шешеља у новембру 2014, пре изрицања првостепене пресуде, пустио на привремену слободу због тога што је оболео од тумора на јетри. Шешељ није присуствовао изрицању првостепене пресуде.

У притвору Трибунала, Шешељ је био од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је била објављена оптужница, до средине новембра 2014.

После једног неуспешног покушаја и Шешељевог штрајка глађу, судјење је почело у новембру 2007, а доказни поступак је завршним речима био окончан у марту 2012.