Прочитај ми чланак

КОРАК КА ИСТИНИ: Колико нас је отровало НАТО бомбардовање

0

Београд -- Предлог Иницијативе за истину о последицама НАТО бомбардвања Србије добио подршку председника Србије, сазнају "Вечерње новости".

Како наводи тај лист, према плану те Иницијативе требало би да се оформи национална лабораторија која би испитивала последице које је НАТО бомбардовање Србије 1999. имало по људе и животну средину.

Предлози и препоруке Иницијативног одбора упућени председнику Александру Вучићу прослеђени су министарствимаздравља и животне средине, а у препорукама се истиче неопхпдност формирања координационог тела и националне лабораторије, наводе „Новости“.

Иза те инцјативе стоји више од 100 стручњака различитих профила – хемичара, биолога, физикохемичара, физикобиолога, радиолога, лекара, као и припадника Војске Србије који су били активни после бомбардовања у прикупљању материјала и чишчењу терена од осиромашеног уранијума.

Стручњаци од државе траже да им обезбеди новац за рад, што је предуслов да сами, без улоге других земаља, испитамо како су последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом утицале на здравље људи али и на комплетно загађивање земље, вазуда, воде, поготово јер су бомбардована велика хемијска, енергетска и нафтна постројења.

Иако сручњаци за сада немају чврстих доказа за тврдње да су бобардовања постројења узроковала пораст броја канцерогених обољења, стерилитета, повећан број аутоимуних болести,сматрају да све то ипак има везе са бомбардовањем 1999.