Прочитај ми чланак

СПЕКТАКУЛАРНО ОТКРИЋЕ: У оклопу викиншког ратника пронашли…

0

Научници са Универзитета у Стокхолму открили су да је скелет великог и снажног викиншког ратника из 10. века припадао жени, а не мушкарцу. Тим је потврдио сумње захваљујући ДНК анализи, а узорци су узети из руке и зуба скелета.

Иако се одавно зна за постојање женских викиншких бораца, реч је о првом женском викиншком ратнику на високом положају, пише Индепендент.

Научници су управо због статусних симбола са којима је ратница сахрањена мислили да је у питању мушкарац, иако су физичке карактеристике скелета („танак“ и „витак“) упућивале на то да припада женској особи.

Археолози су у гробници пронашли мач, секиру, стреле које пробијају оклоп, борбени нож, два штита и скелете два коња, што указује на то да је реч о „професионалном ратнику“.

Група фигурица која је такође сахрањена са ратницом указује на то да је особа била „стратег и тактичар“.

У раној фази истраживања, поједини научници изнели су теорију да је жена можда сахрањена са објектима који су припадали неком другом.

Последња открића показала су да су жене, иако је то била реткост, заиста могле да буду пуноправни чланови викиншких сфера којима су доминирали мушкарци.