ВЕЧЕРАС ИНТЕЗИВНА СОЛАРНА И ГЕОМАГНЕТСКА ОЛУЈА: Moгућ прекид свих комуникација

6

Интензивна соларно геомагнетска олуја може довести до нерегуларности у раду сателитских и комуникационих система, електро мреже и дистрибутивних система, мобилне телефоније, ГПС технологија, радарских система и система за навигацију

Интензивна соларно геомагнетска олуја најављена је за период између 6. и 7. септембра, а она може довести до нерегуларности у раду сателитских и комуникационих система, електро мреже и дистрибутивних система, мобилне телефоније, ГПС технологија, радарских система и система за навигацију, саопштено је данас из Републичког геодетског завода.

Како се наводи, ову најаву соларне и геомагнетске олује треба искористити као повод за предузимање одређених мера, а геомагнетска опсерваторијска мерења потребно је изводити по посебном режиму рада.

 

Такође, могуће су нерегуларности или сметње у раду уређаја и инструмената за праћење геопросторних података, а геоефективност соларне и геомагнетске олује може имати утицаја на промене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика.

Наводи се да биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, као и да се морају пратити упутства и препоруке медицинских установа.