Прочитај ми чланак

ТРИФУНОВИЋ: Јадна је држава у којој сам ја непријатељ број један

0

Због безазлених твитова, метафорички написаних, Сергеј Трифуновић, Саша Јанковић и Горан Јешић постали су у режимским медијима државни непријатељи број један који "позивају на ликвидацију" председника Александра Вучића.

Ако је судити по прљавој кампањи коју у протеклих неколико дана спроводе таблоид Информер и ТВ Пинк. Ове тврдње изнела је јуче и владајућа странка у свом саопштењу. Исконструисана афера, смишљена са циљем да се скрене пажња са актуелних дневнополитичких тема, исцртава мету на чело главних актера у извештајима режимских медија, с обзиром на то колико људи чита таблоиде, односно прати Пинк.

Сергеј Трифуновић није забринут за своју безбедност, сматрајући да чак ни читаоци Информера нити гледаоци Пинка нису толико глупи да поверују у оно што им они сервирају.

– Информер – то је она „дновина“ у којој је изашао порно снимак хрватске председнице? Озбиљна новина. Пинк – то је она телевизија чији је власник јуче најавио да ће унети осмомесечну бебу у ријалити, која ће ту да живи и расте пред камерама и чији син татиним џипом гази по улици некажњено? Озбиљан човек. Озбиљна телевизија. Озбиљна држава – каже Трифуновић за Данас, додајући да је јадна она држава у којој је он „непријатељ број један“.

– Оваква „кампања“ је толико глупа да саму себе руши – закључује Трифуновић.

Повод да наш саговорник постане главни „осумњичени“ у намери да изврши државни удар и атентат на председника јесте његов твит од пре месец дана у којем је дословце писало: „О ком, бре, ти БДП-у причаш? О ком привредном расту и којој борби против криминала? Пишаћу на ваше гробове“, написао је Трифуновић, изреволтиран тиме што нико неће одговарати за смрт малог Алексе Јанковића, који је због вршњачког насиља извршио самоубиство, а случај је окончан услед застарелости. Последња реченица твита је парафраза наслова једног од култних романа „Пљуваћу по вашим гробовима“, француског писца Бориса Виана, коју је познати глумац очигледно употребио у метафоричном смислу. Следбеници лика и дела Александра Вучића то нису тако протумачили, већ су осудили Трифуновића због непримереног речника. Међутим, тек након месец дана Трифуновић, као и лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, постају оптужени за планирање убиства председника, по тумачењу таблоида, односно владајуће странке. Наиме, након што је градоначелник Суботице Богдан Лабан претукао страначког колегу Владимира Половину, уз низ увреда и претњи, СНС се обратила јавности саопштењем у којем уместо да осуде понашање свог функционера, спинују и оптужују Трифуновића и Јанковића због твитова. Познати глумац је иначе дао отворену подршку Саши Јанковићу на председничким изборима, чиме се лидер Покрета слободних грађана нашао на удару таблоидних медија. Он није желео да коментарише ничије писање на друштвеним мрежама, чиме је постао „саучесник“ у покушају атентата на Александра Вучића. Власник Информера Драган Ј. Вучићевић је током гостовања на Пинку појаснио теорију о атентату: „Ако хоћете да уринирате на нечијем гробу, а човек је жив, морате прво да га убијете. Дакле, Трифуновић и Јанковић планирају убиство Александра Вучића.“

Као последњи на списку „државних непријатеља“ нашао се функционер ДС Горан Јешић, који је недавно, такође у преписци на Твитеру, између осталог написао „Попишати. Опрости“. Када смо га позвали да нам прокоментарише то што је у таблоидима и ударним информативним емисијама ТВ Пинк означен као неко ко планира атентат на Вучића, Јешић се збунио јер није знао о чему се ради, а потом насмејао након нашег појашњења.

– Неко је писао глупости, притом граматички неисправно. Ја сам се надовезао, појаснивши како се правилно пише у будућем времену споменути глагол. Не могу да верујем да су од тога направили аферу – истиче Јешић, напомињући да не чита Информер нити гледа ТВ Пинк, као и да тим медијима никада није дао изјаву. Повод за прљаву кампању коју данима спроводе види у избегавању да се баве актуелним друштвено-политичким темама. Према његовим речима, управо су режимски медији ти који позивају на насиље, цртајући политичким противницима мету на чело.

– Призивање насиља од стране таблоида, а под пуном контролом СНС-а и Александра Вучића, јесте скривена политика владајуће странке – конструисање сталне кризе, да би се Вучић појавио као неки фактор који је решава. Иако он није никакав међународни фактор, укључујући и Балкан, ни у политичком ни у економском смислу – наглашава Јешић. Он додаје да је наша економија најгора у региону у последњих неколико година, и да се због тога стално конструишу „државни удари“, који долазе директно из кухиње СНС-а.

– Иако су кризе, државни удари, атентати и сличне глупости којима се таблоиди баве прилично смешне, ситуација за главне актере тих афера није нимало безазлена. Ако вас неко оптужује да желите да убијете премијера или председника, аутоматски пружа легитимитет било каквом манијаку на улици да нападне вас или вашу породицу – упозорава Јешић.

Јешић: Држава подржава насиље

„Континуирано позивање на насиље од стране таблоида још више ће да ескалира јер га подржава држава. Ти медији ће бити процесуирани и угашени чим СНС оде са власти“, сматра Горан Јешић.

СНС: Мржња према Вучићу

Српска напредна странка поручила је јуче Демократској странци да им „најновије лажи које пласирају о БИА“ неће помоћи да народ заборави како њихов кандидат за председника Србије, Саша Јанковић, сматра да треба убити председника Александра Вучића. Повод за реаговање је саопштење ДС у коме се указује да су измене и допуне Закона о БИА наставак политизације те службе и стварања Вучићеве тајне полиције. „Док целокупна јавност срамно ћути на скандалозне изливе мржње и претње само зато што је мета Вучић, СНС поручује да је огољена политика опозиције, осим мржње према Вучићу, фрустрација због његових резултата и због тога што они немају шта да понуде грађанима Србије“, наводи СНС.