Прочитај ми чланак

БАНКЕ ВРАЋАЈУ СРБИМА ЧАК 50 МИЛИОНА ЕВРА: Ово је једини начин да добијете новац

0

Када би банкари задуженима за стамбене зајмове вратили сваки цент који су им наплатили име осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, морали би да припреме бар 50 милиона евра. Јер, најмање толики износ су банке зарачунале грађанима на име премије осигурања зајма код Корпорације, преваљујући сопствени трошак на рачун клијената.

Грађани Србије тренутно отплаћују више од 90.000 стамбених зајмова, вредних око 3,35 милијарди евра, осигураних код НКОСК. Да овај трошак осигурања, којим банка штити искључиво себе уколико дужник престане да плаћа рате, не сме да се наплаћује клијенту, утврдио је Трећи основни суд у Београду. Првостепена пресуда коју је дужник добио против банке каже да је наплата премије осигурања код НКОСК незаконита. Суштина је, а то предвиђају и подзаконски акти, да је реч о уговорном односу између банке и Корпорације, где банка осигурава свој пласман. Па, уколико банка жели да „превали“ овај терет на клијента, то може да учини само преко камате, а никако наводећи „премију осигурања код НКОСК“ као трошак у уговору клијента.

Када пресуда у корист дужника постане правоснажна и други задужени, који су плаћали премију осигурања кредита код НКОСК, могу да савију табак и туже своју банку. Они имају велику шансу да добију спор јер, према наводима адвоката, судска пракса мора да буде усаглашена.

– Ко хоће да добије свој новац назад, мораће да тужи банку. Ниједна банка самостално неће враћати новац – речено је у једној београдској адвокатској канцеларији.

– Када поменута пресуда постане правоснажна, сваки грађанин који одлучи да поднесе тужбу против банке, уз њу прилаже и ову пресуду. Судска пракса не може да буде у сукубу, па, ако је исти правни основ и исто чињенично стање, свака следећа пресуда морала би да гласи исто. Дакле, уколико је један суд утврдио да је банка незаконито наплаћивала одређене трошкове, сваки судија би у другом предмету, који је исти такав морао да донесе исту пресуду.

У Народној банци Србије нису желели да коментаришу ову судску пресуду.

– Имајући у виду Уставом Републике Србије установљени положај судске власти која је независна, као и да су судске одлуке обавезне за све и не могу бити предмет вансудске контроле, Народна банка Србије не може да коментарише питања која су у искључивој надлежности судова – речено је у НБС.

Банкари ће свој став поводом овог питања тек изнети преко свог удружења. Док у Удружењу за заштиту потрошача „Ефектива“ не очекују да ће ова судска одлука, и кад постане правоснажна, бити правило по коме ће се понашати банкари.

– Мислим да ће корисници стамбених кредита једино тужбама суду моћи да реше овај проблем и натерају банке да им врате овако незаконито наплаћен новац – каже Дејан Гавриловић из „Ефективе“.

– Јер, ниједна утврђена неправилност у вези за наплатом кредита није довела до системског враћања новца задуженим грађанима, осим у случају једностраног подизања каматних стопа. Али, и ту су грађани ускраћени за припадајућу затезну камату коју је требало да им исплате банке за цео период током кога су им наплаћивале увећане рате по том основу.

РИЗИК КРЕДИТА

У НКОСК истичу да користи од осигурања стамбених кредита имају и банке чињеницом да су део ризика ненаплативости кредита пребацили на Корпорацију, али и корисници кредита због чињенице да су каматне стопе код кредита осигураних код Корпорације значајно ниже.

– Уколико је каматна стопа за осигурани кредит нижа за два одсто, за кредит од 30.000 евра, са периодом отплате од 25 година, корисник ће на име камате платити око 10.000 евра мање – објашњавају у НКОСК.