Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА НЕ ВЕРУЈЕ маркетиншким агенцијама

0

Бурна реакција партија које су према последњим истраживањима испод цензуса. СРС, ДЈБ и Двери тврде да је њихова снага већа него што им се припусује.

Радикали, Двери и Доста је било, према истраживањима која последњих месеци објављује агенција „Фактор плус“, никако не би успели да се докопају посланичких клупа. Резултати анкетирања грађана показују да те странке у овом тренутку на парламентарним изборима не би прескочиле цензус.

У наведеним странкама не обазиру се много на лоше прогнозе и сматрају да је све то „само подметање власти у покушају да умање њихов опозициони утицај“.

Вјерица Радета, из СРС, сматра да није реална оцена да су радикали на четири одсто подршке и тврди да су сва та испитивања наручена из једног центра и намештена:

– Све је то под контролом режима и нико озбиљан не верује у та њихова назовииспитивања. Ми смо свакодневно у народу и имамо одговарајућу подршку.

КОАЛИЦИЈЕ

И ПУПС Милана Кркобабића и СДПС Расима Љајића, како показују анкете, остали би испод црте са освојених мање од три одсто гласова. Међутим, те партије већ годинама на изборе излазе у коалицијама.

У ДЈБ не сумњају да СНС има подршку око 50 одсто, а потпредседник овог покрета Александар Стевановић каже:

– Ми нисмо на 2,9, већ на четири одсто подршке. Агенције за истраживање јавног мњења баве се само опредељеним испитаницима, али је доста оних који неће да кажу за кога ће гласати, као и неопредељених. Кад се они определе, онда ће се подршка напредњацима спустити за шест одсто, а ми остали се подижемо, тако да нам цензус неће бити проблем.

Из Двери су бурно реаговали на информацију да не би прешли цензус и наводе да је то „наставак манипулација, као и дискредитација овог покрета од стране Вучићеве машинерије“.

– Разлог за то је што говоримо истину о режимској политици у вези са КиМ. „Фактор плус“ нам даје двоструко нижи рејтинг него истраживање које је пре само неколико дана објавила друга агенција. Та истраживања су увек телефонска на узорку од 1.000 до 1.200 људи, где је опсег грешке плус-минус три одсто, што је превише. А само за два последња истраживања, рејтинг Двери је износио од нула до осам одсто.

ТЕСТ У ГЛАВНОМ ГРАДУ

Први следећи већи тест за странке биће избори у Београду. Према речима Бојана Клачара, из ЦеСИД, то неће бити показатељ снаге партија на државном нивоу, због локалних специфичности. Он процењује да би, уз коалицију окупљену око СНС и савез ДС – Јанковић, добар резултат у главном граду могла остварити и листа Александра Шапића.