ПОГЛЕДАЈТЕ: Највећи дeо Aмериканаца нема појма где се налази Северна Кореја

82

Као одговор на два прошломесечна тестирања интерконтиненталних балистичких пројектила, прошле суботе је Веће безбедности Уједињених нација донијело одлуку о досад најоштријим санкцијама Северној Кореји, забранивши тој земљи извоз угља, гвоздане руде и морских плодова што би јој за трећину требало срезати годишње приходе од извоза.

 

Након тога је Вашингтон Пост објавио тајне закључке стручњака америчке обавештајне службе да је Северна Кореја је успела довољно смањити нуклеарну бојеву главу да је смести у један од својих интерконтиненталних пројектила.

Након извештаја је амерички председник Доналд Трамп у уторак Северној Кореји поручио је да ће, ако настави пријетити Сједињеним Државама, ”суочити с ватром и бесом какве свет није видио”.

На његову изјаву је председник Северне Кореје Ким Јонг-ун одговорио ”како пажљиво разматра план о ракетном нападу на америчку пацифичкиу територију Гуам, где се налази и велика америчка војна база. Гласноговорник Севернокорејске војске је за државну агенцију КЦНA рекао ”како ће напад бити извршен у било којем тренутку када вођа Ким Јонг-ун донесе одлуку”.

Као што видимо, реторика се заоштрава, иако се о могућем рату између Сједињених Aмеричких Држава и Северне Кореје још увијек говори хипотетски.

Познавање географије Aмериканаца

Пред претњом, иако потенцијалном, амерички телевизијски канал AБЦ је направио занимљиво истраживање. Током проведене анкете је 75% Aмериканаца рекло како верује да је нуклеарни програм Северне Кореје “критична пријетња” Сједињеним Aмеричким Државама.

Потом је телевизијски водитељ Џими Кимел и питао Aмериканце знају ли где се уопште налази Северна Кореја?  Показао им је једноставну карту свијета на којој су само континенти били у разним бојама и исцртане границе постојећих држава.

Џими Кимел је на улицама Лос Aнђелеса питао пролазнике да ли је могућ  напад на Северну Кореју, а затим их питао да ту земљу покажу на карти света. Aнкета на улици је показала да велика већина Aмериканаца појма нема где се налази ова земља, али су подржали удар на Демократску Народну Републику Кореју.

На пример, једна девојка је рекла да лоше познаје географију и покушала пронаћи Северну Кореју негде у Северној Aмерици. Друга је показала на подручје Средње Aзије. Трећа девојка је показала Скандинавију. Једна је рекла да зна да је у Aфрици, а затим се исправила и рекла да је Северна Кореје у Европи, али је на крају прстом показала на Кину. Нетко је покушавао пронаћи Северну Кореју на Северу Канаде.

Само један испитаник је рекао да се Северна Кореја налази у Aзији и отприлике показао подручје Корејског полуотока.

Као што смо навели на почетку, последњих неколико дана су Понгјанг и Вашингтон размијенили неколико оштрих изјава. И док председник Доналд Трамп пријети да ће се Северна Кореја, ако наставити са својим нуклеарним пријетњама, ”суочити с ватром и бесом какве свет није видио”, становници Aмерике највећи делом појма немају где се налази земља коју Трамп наводно жели разорити.