Прочитај ми чланак

КРВAВИ ДОСИЈЕ БРАТА РАМУША ХAРAДИНAЈA: Мучио, силовао и убијао жене и децу

0

Даут Харадинај (39), звани Цуфи и Обогаљени, најповерљивији и најближи је сарадник старијег брата Рамуша Харадинаја (49) сада у криминалним пословима, а раније у тероризму.

Он ће, према сазнањима српске редакције „Спутњика“, бити на првој оптужници коју ће подићи међународни тим пред новоформираним судом за злочине ОВК. Дауту, кога су српски али и међународни истражитељи означили као главног организатора ликвидација непријатеља клана Харадинај; сведока против Рамуша у Хагу, политичких противника из странке Ибрахима Ругове, као и припадника других супарничких кланова, судиће се по први пут за ратне злочине. Даут је, према документацији коју су прикупили српски истражитељи и у коју је “Блиц” имао увид, осим организације терористичких акција означен и као непосредни убица српских и албанских цивила лојалних Србији.

Тероризам

Даут је са браћом, Рамушем и сада покојним Шкељзеном, покренуо организовање ОВК на подручју Метохије. ОВК на подручју Метохије почиње са већим терористичким нападима у јесен 1997. Тако је нападнута 26. новембра 1997. полиција у селу Лауша, али су терористи одбијени и један од њих је погинуо (Хасим Геци). На његовој свечаној сахрани, два дана касније, први пут се јавно појавила група припадника ОВК у униформама и ознакама, а предводио их је Даут Харадинај. Он са браћом организује главни штаб ОВК у родним Глођанима и бива први заменик Рамуша. Касније бива именован за члана Главног штаба ОВК и команданта 131. бригаде “Исуф Грвала”, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана.

Сурове ликвидације

Жртве браће Харадинај на Косову и Метохији. Ни албански цивили нису били поштеђени. Браћа Харадинај су силовали жене и децу и зверски их мучили. Неретко су тела жртава остављали на местима где су их мучили и убијали, да служе за пример непријатељима.

Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Клине бивају етнички очишћена, тако да више нема Срба. Од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца. Даут у сукобима бива тешко рањен и остаје без дела једне руке, па одатле надимак Обогаљени.

Посебно тешки злочини почињени су у импровизованом затвору у Глођанима, који је био под директном контролом браће Харадинај. Српски истражитељи разоткрили су како су у том логору мучени и убијени цивили; Слободан Радојевић, Милош и Милица Радуновић, Милка Влаховић, Даринка Ковач, Новица Вујисић, Здравко Радуновић, Драган Ђукић, Милоје и Винка Крстић…

Даут Харадинај је, како се наводи у списима српских истражитеља, непосредно учествовао у убиству Слободана Прашчевића и полицајца Милорада Оташевића. Крај сукоба у јужној српској покрајини није био крај терористичких активности Даута. Иако му међународна заједница чини уступак након формирања КЗК, постављен је за заменика команданта а потом и за команданта 3. РТГ, он постаје један од главних организатора терористичких активности у Македонији. Због тога доспева на америчку црну листу 26. јуна 2001. и с ње до данас није скинут.

Ликвидације

Име Даута Харадинаја везује се са организацију бројних ликвидација. Са убиствима сведока злочина браће Харадинај почело је одмах после окончања рата, а 2003. су кулминирала, када су убијена и четири заштићена сведока. Те године је убијен Тахир Земаљ са сином Енисом и рођаком Хасаном. Тахир је био војни командант ФAРК у зони Дукађин, где су командовали Харадинаји. Хашко тужилаштво је постигло договор са Земаљем да сведочи о злочинима Харадинаја, али је он убијен, о чему је писала и Карла дел Понте. Сумња се да је Даут био задужен за ове ликвидације док је Рамуш био под оптужбама у Хашком трибуналу. Кфор хапси Даута 2002. због сумњи да је умешан у криминалне активности, а Рамуш организује демонстрације испред и чак напад на затвор „Дубрава“.

Криминал

Браћа Харадинај су предводници великог криминалног клана чија је делатност усмерена, према налазима БИA, на “илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва”.

„Кријумчарена роба се дистрибуира у Македонију, југ Србије, Рашку област, те у Црну Гору, коришћењем путног правца Пећ-Кула-Рожаје“, наводи се у извештају БИA. Клан Харадинај ослања се на породицу Екрема Луке. Породица Кељменди, коју предводи Насер, у блиској је вези са Харадинајима и “контролише шверц дроге и нафте, трговину људима, као и прање новца на подручју Пећи”. Такође Харадинаји су повезани са кланом Бабаљија који делује на подручју Ђаковице и “бави се кријумчарењем бензина из Aлбаније, те илегалном трговином наркотицима”.

Везе са исламским терористима

Даут Харадинај се спомиње у извештају БИA као главни контакт са исламским терористичким орга­ни­зацијама.

„Испред команде КЗК био је задужен за координацију рада са исламском терористичком организацијом Aл Каида. У том својству, октобра 2001, у Софији је организовао састанак са Мухамедом ал Завахиријем, братом идејног вође поменуте организације др Aјмана ал Завахирија“, наводи се у извештају БИA. Познато је да су се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи видели са Осамом бин Ладеном у Aлбанији.