Прочитај ми чланак

СПОМЕНИЦЕ у част хероја Кошара

0

Држава припрема посебна одликовања за учеснике битака током одбране Косова и Метохије 1999. године. Разматра се проширивање круга одликованих на учеснике у свим ратним дејствима на КиМ.

Канцеларија ордена Председништва Србије ради на припреми процедуре за доделу државних споменица у част хероја битке на Кошарама, сазнају „Новости“. Разматра се и могућност да слично признање добију сви учесници великих и најтежих битака на Косову и Метохији током НАТО агресије 1999. године.

Споменица за битку на Кошарама биће прво овакво признање на највишем нивоу којим ће председник Републике наградити заслужне грађане. У средишту иницијативе, иза које стоји лично председник Вучић су јунаци са Кошара, који су све донедавно били готово невидљиви у домаћој јавности.

– Закон о одликовањима усвојен 2010. године познаје три врсте признања – објашњавају у Председништву. – Србија додељује шест ордена и три медаље, и њима је претходних година одликован велики број домаћих и страних личности. Споменице до сада нису додељиване, а идеја је да првим одликовањима овог ранга држава захвали херојима Кошара.

Према сазнањима „Новости“, у Канцеларији ордена, која припрема одговарајући правилник о споменицама, размишља се и о могућности да се круг награђених овим признањем прошири и на припаднике тадашње Војске Југославије који су учествовали у осталим биткама, али и свим ратним дејствима на Косову и Метохији током 1999. године.

Председник удружења „Српски ратни ветерани“ Миле Милошевић, поздравља одлуку државе да ода признање учесницима битке на Кошарама, али и предлаже да се сличне споменице доделе учесницима свих сукоба од 1991. до 1999. године.

– Велики број бораца отишао је са овог света без достојног признања државе – подсећа Милошевић. – У ратовима у Хрватској и Босни имали смо изузетно велики број јунака и часних бораца, којима би такође требало уручити ову врсту одликовања.

Одликовања су гест поштовања, како сматра Милошевић, али ветеранима ратова потребна је и друга врста сатисфакције, која подразумева решавање њиховог правног статуса.

Хероји битке на Кошарама више од деценије били су готово потпуно заборављени и ван фокуса јавности. Међутим, истина о њиховој храбрости у одбрани Србије преживела је проток времена. Најкрупнији корак у исправљању неправде према борцима Војске Југославије који су погинули и рањени на граничним каменовима Србије направљен је јуна ове године, подизањем споменика погинулом војнику на Кошарама Тибору Церни, у његовој родној Дебељачи.

На најаву системског одавања почасти јунацима рата на Космету, Тиборова мајка Ката Церна каже да је било време да држава направи тај корак.

– Очекивали смо овај чин, будући да је председник Вучић то јавно обећао – каже Церна. – С пуним правом смо очекивали да се то и догоди. Нама и другим родитељима то не може вратити децу, али ће нам то одликовање, као гест државе, ипак много значити.

ПОГИНУЛИ ВОЈНИЦИ

Караула Кошаре и њена околина поприште су најпознатије битке за одбрану Косова и Метохије 1999. године. Снаге Војске Југославије, заједно са групом добровољаца, од 9. априла до 10. јуна супротстављале су се терористима ОВК, трупама албанске војске и НАТО авијацији, који су покренули ширу операцију копнене инвазије на Космет. У овој бици погинуло је 108 бораца ВЈ. Битка на Кошарама део је албанске операције „Стрела“, у оквиру које су жестоке борбе вођене на планинама Паштрик и Јуник, као и дуж готово целе граничне линије.