Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ХЕРОЈУ СА КОШАРА КОЈИ ЈЕ РЕКАО: „За ову земљу вреди погинути“

0

Председник Србије Александар Вучић открио је у Дебељачи споменик једном од погинулих војника на Кошарама 1999. године Тибору Церни.

Вучић је споменик открио заједно са мајком Тибора Церне, Катом Церном.

Председник је положио венац уз највише државне и војне почасти свим учесницима битке на Кошарама.

Венце су положили и министри у Влади Републике Србије и Влади Републике Српске, делегација Министарства одбране и Војске Србије, породица Церна, представници дипломатског кора, председник општине Ковачица и Месне заједнице Дебељача, као и председник и представници Савеза удружења бораца САБОР, који су били иницијатори за подизање споменика Тибору Церни.

У име учесника битке на Кошарама окупљенима се обратио Воислав Вукашиновић.

„Осаманаест година смо чекали прво спомен обележје, првом међу једнакима, хероју Тибору Церни. Он је један од 108 српских Обилића који је за нас још увек жив. Живеће у нама докле год смо живи и докле год будемо причали о, мало је рећи, херојским погибијама“, рекао је Вукашиновић.

Ката Церна, мајка Тибора Церне захвалила се свима који су учествовали у подизању споменика и замолила је државу да води рачуна о борцима, „да не буде да су џабе дали живот али и о овима што су остали“. 

Тибор Церна

ТИБОР – ПРИМАЈУЋИ МЕТАК ЗА СРБИЈУ УМИРУЋИ ИЗГОВОРИО: „За ову земљу вреди погинути”

 

Чули сте за пакао Кошара, највећу битку током бомбардовања Србије 1999. Али, ову причу нисте чули. Нећете је прочитати на неком другом месту на интернету, јер… на интернету нема баш свега. Зато се и налази пред вама. Да не заборавимо. И нешто научимо.

Не, није то прича о величању српства, јер је њен јунак Тибор Церна, већ о љубави према земљи. А прича иде овако.

Више хиљада непријатељских војника, за које су у нашој војсци утврдили да су припадали тзв. Ослободилачкој војсци Косова, али уз подршку специјалних снага НАТО алијансе, налазе се са једне стране ове приче. Они су, уз подршку артиљерије албанске војске, почели 9. априла 1999. напад на реон граничне карауле Кошаре, не би ли пробојем отворили пут за копнену инвазију. Такав продор у срце наше јужне покрајине имао би страшне последице по српску војску јер би се непријатељ као клин забио у средину територије, а несметаним довођењем појачања могао да делује даље како му воља. Кошаре, зато, нису смеле да падну.

(Цео чланак прочитајте – ОВДЕ.)

Годишњица битке на Кошарама се од ове године први пут обележава у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја Србије.

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

БОНУС ВИДЕО

Срби са Косова и Метохије, песник Ранко Ђиновић проф. др Александар Ђикић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о албанским злочинима над Србима након почетка шиптарске окупације Космета (00:41:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.