Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОНОСАН: Стигли амерички ХАМВИЈИ за српску војску

0

Председник Србије Александар Вучић посету касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву почео је вожњом у једном од 19 "хамвија" које су Војсци Србије донирале Сједињене америчке државе (САД). Ово је, практично, била Вучићева прва активност на председничкој функцији.

Председника Србије и амбасадора САД Кајла Скота „хамвијем“ је у кругу касарне провозао један од припадника јединице која ће користити та возила.


Након вожње, Вучић је рекао да је задовољан како се показало америчко возило и замолио америчког амбасадора да САД помогну у обнови објеката касарне у Панчеву.

Поред Вучића и Скота, примопредаји возила присуствовао је и начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

Унапређење могућности ВС

Вучић је захвалио Сједињеним Америчким Државама на донацији 19 војних возила Хамви, укупне вредности око 3,8 милиона долара, и оценио да се ради о возилима са изузетним перформансама која ће унапредити могућности Војске Србије.

Он је рекао да Војска Србије сада има 40 возила тог типа, која се могу користити и за борбене и за неборбене задатке, а да их Србија додатно опрема разним врстама наоружања и оклопне заштите.

Према његовим речима, тренутно се у касарни у Зајечару налази 14 Хамвија, три су у Техничко-ремонтном заводу, док се четири користе у мировним операцијама, па је тако донација од нових 19 возила итекако добродошла.

Он је, такодје, захвалио на помоћи Националне гарде Охаја у обнављању објеката и изразио наду да ће бити настављено са том праксом.

Мигови стижу ускоро

Одговарајући на питање да ли ће и када стићи ловачки авиони Миг-29 из Русији, чија донација је најављена још у децембру 2016. године, Вучић је рекао да се нада да ће доћи ускоро.

– Надам се и очекујем да то буде завршено у наредна два месеца, како сам о томе обавештен… Тиме ћемо решити проблеме са нашим Ратним ваздухопловством, где имамо највише проблема – рекао је Вучић.

Скот: Настављамо са донацијама ВС

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот рекао је да му је посебно задовољство што је Вучић свој први радни дан као председник одлучио да присуствује тој донацији и оценио да тај поклон одражава широко војно партнерство које Србија и САД имају.

– Остајемо најактивнији и највећи инвеститори у Војску Србије, чиме показујемо интерес за регионалну стабилност и колективно удруживање на очувању мира. Надам се да ћемо једног дана у истој мисији видети заједно наше и ваше Хамвије – рекао је Скот и подсетио да је Америка у последњих 10 година помогла одржавање више од 30 мултинационалних војних вежби и да се планира и заједничка медицинска мисија у Анголи.

Скот је рекао да Србија није могла да обезбеди ни бољу нити јефтинију опрему, јер су возила поклон и нису коштала ништа. САД је, такође, обезбедила и обуку, резервне делове и две године бесплатног сервиса.

Иначе, четири од ових 19 „хамвија“ је блиндирано, тако да може да издрже удар муниције од 12,7 милиметара, а остали муницију од 7,62 милиметара.

Оваква возила користе и оружане снаге САД и НАТО, може се користити за заштиту војних и других важнијих објеката и установа, спречавање демонстративног угрожавања јавног реда и безбедности војске и грађана, борбу против диверзантских, терористичких и других оружаних група, као и за евакуацију особа и техничких средстава.

Иначе, укључујући ову и претходне донације САД, Војска Србије добила је укупно 40 „хамви“ возила.

Значајно повећање плата за војску до краја године

Председник Србије најавио је значајно повећање плата за припаднике Војске Србије до краја године и истакао да је стање финансија у земљи такво да чак ни у 2016. години није било тако добро.

Вучић је на питања новинара рекао да је поносан на наше војнике и да је Панчево један од битнијих делова нашег система одбране.

Како је рекао стање у мају, што се финансија тиче је такво да је боље него што је било и прошле године што све значи и више улагања у јавни сектор.