Прочитај ми чланак

НИШТА ОД АУТОПУТА ПАНЧЕВО-ТЕМИШАР: Румунски премијер оптужује српске власти

0

Изградња ауто-пута Панчево - Темишвар стала и пре првих пројеката. Румунски премијер за пропаст посла оптужио српске власти.

Београд и Темишвар су све даље од модерне саобраћајнице која би требало да их повеже. Док румунски премијер Сорин Гриндеану за пропаст овог пројекта оптужује власти у Београду, из Министарства грађевинарства тврде да Србија није одустала од изградње овог ауто-пута, али да је извесно да новац за његово пројектовање нећемо добити из ИПА фондова прекограничне сарадње.

Гриндеану је изјавио да су српски партнери проценили да изградња ауто-пута није стратешки пројекат за грађане Србије и да одлука о одустајању од пројекта ни на који начин није повезана с Румунијом.

У нашем ресорном министарству, међутим, тврде да је кривац за одустајање са друге стране границе.

– Подржали смо овај пројекат и сматрали смо га за стратешки. О томе сведочи и меморандум о разумевању потписан између румуског и српског Министарства транспорта марта прошле године – наводе у Министарству грађевинарства. – Министарство транспорта Румуније је требало благовремено да одобри отпочињање пројекта, што није урадило. Због ризика да би наша земља, као партнер у пројекту, не својом кривицом, могла бити кажњена због пробијања рока, одлучено је да у овом ИПА прекограничном позиву буде подржан други пројекат, из области здравства, који су одобрили и српски и румунски партнер.

У ресорном министарству тврде да Србија и даље апсолутно подржава реализацију пројекта изградње ауто-пута Панчево – Вршац – Ватин – Темишвар, јер је реч о ауто-путу, како од регионалног, тако и од националног значаја.

Вест да су надлежни одустали од изградње модерне саобраћајнце кроз Банат многе је изненадила, а градоначелник Панчева Саша Павлов, када је то чуо, није успео да сакрије разочарање.

– Нисам чуо ништа о томе и надам се да информација није тачна – рекао је Павлов, за „Новости“.

Требало је да две државе добију 9,3 милиона евра из ИПА фондова за израду главног пројекта будуће саобраћајнице и за израду студије изводљивости.

ВЕЗА СА КОРИДОРОМ 11

Ауто-пут Панчево – Алибунар – Вршац – Темишвар, дужине 130 километара, требало би да се у Београду „споји“ с Коридором 11. Раније је најављивано да ће саобраћајница бити изграђена до 2025. године.

Изградња ове деонице предвиђена је Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног саобраћаја од 2008. до 2015. Нашла се и на листи пројеката који су ушли у Генерални мастер-план развоја саобраћаја у Србији. Инвестиционим програмом за саобраћајни сектор у периоду од 2009. до 2027, процењена вредност изградње 92 километра ауто-пута кроз Србију је 570 милиона евра.