АДОЛФ ХИТЛЕР О СРПСКОЈ ВОЈСЦИ: Немачки војник је научио да поштује свог противника

22

Како је Хитлер током посете кнеза Павла 1939. године уверавао југословеснког регента у "најбоље намере" немачке нације

ДАНИМА у другој половини маја 1939. године немачка штампа је најављивала посету кнеза Павла. Описивана је Југославија у најлепшим бојама, представљана вољена краљевска породица. Хитлер је намеравао не само да импресионира кнеза, него и читаву Европу једним дотле невиђеним дочеком.

Осмодневни боравак ЊКВ у Немачкој био је до најмањих појединости испланиран.

1. Првог јуна дочек и банкет који је Хитлер приредио у Рајхсканцеларији;

2. Другог јуна војна парада (трајала је више од три часа), увече опера „Мајстори певачи“ са свечаним пријемом и вечером у паузи;

3. Трећег јуна одлазак у Потсдам на ручак који даје Рибентроп у Новој палати, затим чај са Гебелсом и вечера са Хитлером у Кајзерхофу;

4. Четвртог јуна шетња по Берлину и Герингов пријем у Шарлотенбургу: вечера са свећама, балетом на трави, ватрометом и спуштањем застава падобранима;

5. Петог јуна ручак утроје са Хитлером, а затим поподне састанак само између кнеза Павла и Хитлера у Дрездену;

После тога приватна посета Герингу на његовом пољском имању у Каринхолу.

ВОЈНА парада је била нарочито импресивна: бескрајни низ потпуно нових тенкова, оклопних кола и топова док изнад њих лете авиони у савршеним формацијама. Тридесет хиљада СА трупа је било мобилисано за службену безбедност и шпалир.

Хитлер, Геринг и Рибентроп су хтели да придобију кнеза за пакт пријатељства са Немачком, или, да им бар обећа да неће склапати са Енглеском никакав уговор о гарантијама.

У Архиви кнеза Павла налази се Хитлерова здравица.

„ВАШЕ Краљевско Височанство!

Велика ми је част и задовољство, што могу да пожелим добродошлицу Вашем Краљевском Височанству регенту Краљевине Југославије и Њеном Краљевском Височанству принцези Олги у главном граду Немачког Рајха.

Али ја Вас такође поздрављам и у име целог немачког народа, јер он је пун осећања срдачног пријатељства према Његовом Величанству Краљу Петру ИИ, према Вашој отаџбини и југословенском народу.

Немачко пријатељство према југословенском народу није само спонтано, већ је своју дубину и трајност стекло у трагичном метежу светског рата. Немачки војник тада је научио да цени и поштује свог изузетно храброг противника. Верујем да је то било обострано. Ово међусобно поштовање потврдиће се у заједничким политичким, културним и економским интересима.

Тако и у Вашој садашњој посети, Ваше Краљевско Височанство, видимо само живи доказ исправности овог нашег уверења и црпимо истовремено из ње наду да ће се немачко-југословенско пријатељство развијати и у будућности и попримати све блискије видове.

У ВАШЕМ присуству, Ваше Краљевско Височанство, видимо такође и одличну прилику за отворену и пријатељску размену мишљења, која – у то сам убеђен – по оба наша народа и државе, у овом смислу може вити само од користи. Верујем у то, тим више, како ће један чврсто утемељен и пун поверења однос Немачке према Југославији – пошто смо стицајем историјских догађаја постали суседи заувек утврђених заједничких граница – да осигура не само трајан мир између наша два народа и земље, него ће такође представљати умирење нашем раздраженом континенту. Овај, пак, мир, циљ је свих оних који су вољни за истински градитељски рад.

Допуштам себи наду, да ће Ваше Краљевско Височанство током Вашег кратког боравка у Немачкој стећи јасну слику о градитељству и вољи за рад и мир немачког народа, који нема други циљ, до очувања основа свог постојања и свог природног права да неисцрпним радом крене у сусрет сигурној будућности Европе у којој ће завладати мир.

Будите сигурни да Немачка и њена влада са искреним симпатијама прати пут успона, којим југословенски народ одан завету краља Александра на исти начин и тако успешно стреми. Овај Ваш рад достојан је најбољих жеља, мојих и немачког народа.

У том духу дижем моју чашу у здравље Његовог Величанства Краља Петра ИИ, у лично здравље Вашег Краљевског Височанства и Њеног Краљевског Височанства принцезе Олге, за добро Вашег високог регентства, и за напредак југословенског народа“, поручио је том приликом Хитлер.