Прочитај ми чланак

СВИ ХРИШЋАНИ У СВЕТУ заједнички прослављају Ускрс

0

Православни и католички верници широм света данас су уједињени у прослави Ускрса.

У највећем православном храму на свету, Храму Христа спаситеља у Мосви, патријарх московски и целе Русије Кирил, предводио је поноћну литургију. Богослужење је пратило више хиљада људи, међу којима руски председник и премијер, Владимир Путин и Дмитриј Медведев.

„Господ дотакне сваког ко се на овај дан његовог васкрсења сретне са вером“, поручио је Кирил.

Празник у Египту у сенци и страху од напада. Коптски папа Теодосије Други предводио је ускршњу службу у катедрали Св. Марка у Александрији, где су египатски хришћани на улазу прошли кроз строге безбедносне провере због недавних напада на две коптске цркве у том и граду Танти, у којима је погинуло више од 45 особа.

„Молимо се за мир у срцима и мислима“, рекао је Теодосије Други, док је полиција кордонима блокирала путеве до катедрале.

На ноћној свечаности у Базилици Светог Петра, врховни поглавар Римокатоличке цркве – папа Фрања, осудио је свакодневно „разапињање људског достојанства“ миграната, сиромашних и маргинализованих, кроз неправду и корупцију.

У поруци поводом Ускршњег бдења, позвао је вернике да одрже наду у бољу будућност, у атмосфери повећаног страховања за безбедност после серије напада инспирисаних исламом и тензија због прилива миграната на Стари континент.

Ускрс се свечано прославља и на Косову и Метохији

Васкрсење Христово свечано се прославља на Косову и Метохији литургијама у Грачаници, Високим Дечанима, Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици и другим манастирима и црквама Епархије рашко-призренске.

Фото: Reuters

Свечаном поноћном литијом око Храма Светог Димитрија, празничним песмама и црквеним звонима у Косовској Митровици обележен је почетак празновања Васкрсења Христовог.

У непосредној близини Храма Светог Димитрија били су присутни и припадници косовске полиције.

Литургију у Манастиру Грачаници служио је епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством Епархије и сестринством Манастира.

На Косову је у петак вече полиција почела да примењује посебан оперативни план због могућих терористичких напада. Повећане су мере безбедности, што је подразумевало и више полицајаца у близини манастира.

Патријарх Иринеј служи у критпти Храма Светог Саве васкршњу литиргију

Поред бројних грађана литургији присуствују и министар спољних послови Ивица Дачић, принц Александар Карађорђевић са породицом, представници цркава и верских заједница…

У Србији је поноћним литургијама у многим храмовима почело обележавање Васкрса.

Поноћну Васкршњу литургију у Храму Светог Саве служи епископ топлички Арсеније.

Иначе, поноћним Васкршњим литургијама завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.

Васкрс је највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу, а ове године га истог дана славе сви хришћани.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају царске двери чиме се симболично указује да је Исус васкрсењем победио смрт и отворио врата и пут спасења.