Прочитај ми чланак

БУДВА: Оскрнављена плоча српској војсци изнад улаза у стари град

0

Плоча постављена у част ослободилачкој српској војсци која је ослободила српско приморје 1918. године одолијевала је бројним окупаторима па и комунистима данас, поново, је мета напада. Срамни чин скрнављења подгријава подјеле у Црној Гори, али потврђује да иако поражени у Будви антисрби не мирују.

Будванска плоча је постављена одлуком будванске општине из 1931. године, дакле у Краљевини Југославији, што ће рећи да је преживјела период италијанске и њемачке окупације, али и готово шест деценија ригидног антисрпског комунистичког режима.

budvanska-tabla-640x360

Стари Град Будва као споменик културе утврђен је 1961. године и плоча је саставни дио споменика културе.

Иначе, подсјећања ради, Либерална партија је прије двије године покренула иницијативу за скидање спомен плоче са улаза у Стари град. Њихова иницијатива је прихваћена од стране антисрпске власти и институција, тако да су у Министарству културе, односно Директорату за културну баштину тражили начин да уклоне спомен плочу.

Међутим, нешто касније генерална директорка Директората за културну баштину Лидија Љесар казала је да Министарство културе и Комисија за подизање спомен обиљежја немају право да са улаза у Стари град скину плочу “српским ослободиоцима Будве” ако Општина не поднесе иницијативу за уклањење, али је најавила да ће она бити уклоњена по другом основу. Ипак, плоча није уклоњена, јер историја не може да се прекраја.