Прочитај ми чланак

ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА од покоља Срба у Дракулићу

0

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је јуче у Дракулићу, гдје је обиљежено 75 година од усташког покоља у том бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац, да је 2.300 невиних српских цивила страдало од најекстремније фашистичке творевине, зване Независна Држава Хрватска.

6

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је јуче у Дракулићу, гдје је обиљежено 75 година од усташког покоља у том бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац, да је 2.300 невиних српских цивила страдало од најекстремније фашистичке творевине, зване Независна Држава Хрватска.

Савановић је нагласио да је НДХ била егзекутор онога што су прије 150 година предвидјели тадашњи хрватски лидери у идеји и идеологији рјешавања српског питања – трећину побити, трећину покрстити и трећину раселити.

„То говори да сви злочини, чињени на овим просторима, просторима Јасеновца, Шушњара, Грабовице, Херцеговине и Славоније говоре о свијести и покварености нашег окружења“, рекао је Савановић новинарима, након парастоса и полагања вијенаца код Спомен-костурнице у Дракулићу за 2.300 убијених Срба.

Он је навео да Срби као народ због тога морају подићи ниво свијести и боље се организовати како би опстали на просторима на којима живе.

Савановић је у том смислу позвао на јединство и рад на брзом економском развоју, као и да се не заборавља историја, јер је „окружење непријатељски расположено према нама“.

„Не смијемо правити никакав реваншизам, али се с друге стране морамо спремати, јачати и посебно економски бити снажни да бисмо се одбранили од, не дај Боже, неке евентуалне опасности“, рекао је Савановић.

Предсједавајући Предсједиштва БиХ Младен Иванић је истакао да Срби овакве ствари као народ не смију заборавити зарад себе и своје будућности.

„Овакве ствари нам показују колико је важно чувати наше институције и колико оне у овом времену Републике Српске чувају наше право да живимо, сјећамо се својих мртвих и да се са сигурношћу окренемо будућности“, рекао је Иванић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да су Срби у Дракулићу и околним мјестима побијени искључиво због своје вјерске припадности, те да је злочин био дио тадашње систематске државне политике фашистичке НДХ.

„Ваља извлачити искуства из сваког оваквог трагичног догађаја и зато нам је изузетно важан државни оквир, звани Република Српска, која је гаранција слободе и опстанка на овом простору“, поручио је Радојичић.

7

Служењу парастоса присуствовали су министар правде Републике Српске Антон Касиповић, посланици у Народној скупштини Српске, представници града Бањалука и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, као и потомци жртава усташког покоља и бројни грађани Бањалуке.

Вијенце код спомен-костурнице положили су изасланик предсједника Републике Српске, делегације Владе Српске, Народне скупштине, предсједавајући Предсједиштва БиХ Младен Иванић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представици СУБНОР-а, потомци жртава усташког покоља и други.
Претходно је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена литургија.

8

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Усташе су под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману „Дракулићи“ покојног бањалучког новинара Јована Бабића који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима – да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.