Прочитај ми чланак

„КФОР одговоран за безбедност свих људи на КиМ“

0

КФОР има велику одговорност за безбедност свих људи на Косову и Метохији, оценио је данас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић на састанку с командантом КФОР-а генерал-мајором Ђованијем Фунгом, у бази "Југ".

Војници КФОР-а (Фото: sputniknews)

Војници КФОР-а (Фото: sputniknews)

Диковић и Фунго су разговрали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на простору КиМ и у Копненој зони безбедности, као и о досадашњој сарадњи Војске Србије и КФОР-а, саопштило је Министарство одбране.

Диковић је, изражавајући забринутост због недавних догађаја у вези са возом на релацији Београд – Косовска Митровица, истакао да је заједнички задатак Војске Србије и КФОР-а очување безбедности у зонама одговорности са обе стране административне линије, али и да КФОР као међународни чинилац има велику одговорност за безбедност свих људи у овој покрајини, а посебно неалбанског становништва.

Генерал Диковић је оценио да достигнити ниво сарадње са КФОР-ом одликује висок степен међусобног поверења и професионализма.

Он је поновио да Војска Србије види КФОР као кључну снагу за очување безбедности на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војнотехничким споразумом.
Генерал Фунго је потврдио да ће КФОР предузети све мере да обезбеди мир и заштити целокупно становништво на простору КиМ, а посебно оне који су најугроженији.