Прочитај ми чланак

СРБИ НА КИМ ЗАХВАЛНИ ФРАНЦУЗУ: Час посвећен Арноу Гујону

0

Планирамо да током ове школске године један школски час посветимо Арноу Гујону и његовој хуманитарној организацији због доброчинстава која су учинили за српски народ на Косову и Метохији.

a

Планирамо да током ове школске године један школски час посветимо Арноу Гујону и његовој хуманитарној организацији због доброчинстава која су учинили за српски народ на Косову и Метохији.

Ово је недавно, приликом завршетка радова на реновирању Основне школе „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици, истакла директорка Јадранка Васић у знак захвалности Арноу Гујону, оснивачу француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, који је донирао 35.000 евра за реновирање подова у овој школи, коју похађа око 500 српских ученика. Али списак хуманитарних активности које је ова организација претходних година спровела у јужној српској покрајини је јако дугачак, а хуманитарац из Француске, тридесетогодишњи Гујон, каже да га у хуманитарном походу кроз јужну српску покрајину мотивишу срдачност и дочек житеља који опстају у изузетно тешким околностима.

– Дирнут сам и почаствован када ми они који тешко живе у условима непримереним данашњем времену упуте речи добродошлице и прихвате ме као свог најрођенијег. Зато мислим да ми они пружају много више него што им ја дајем кроз хуманитарну организацију и то ме још више мотивише да наставим свој рад пружајући помоћ тамо где је најпотребнија – појашњава Гујон за „Новости“. А помоћ је, каже, потребна посебно у срединама јужно од Ибра, где су у најтежем положају деца и старији житељи.

Зато је, каже, „Солидарност за Косово“, организација коју је основао одмах после мартовског погрома на Космету, 2004. године, до сада реновирала 24 српске школе и вртића, док је само ове године у српске енклаве уложила око 600.000 евра.

– Осим средстава од око 300.000 евра које смо уложили у фарме, млекару, пластенике и погон за пастеризацију поврћа који ради у склопу народних кухиња „Мајка девет Југовића“, у којима се храни око 2.000 социјално угрожених лица, најугроженијим породицама смо помогли кроз 40 хуманитарних конвоја чија вредност премашује три милиона евра – објашњава Гујон.

s

БРИНУ И О ЦРКВАМА

– Поред хуманитарних активности које у сарадњи са Епархијом рашко-призренском спроводимо широм Космета у Француској народ посредством нашег часописа али и других медија обавештавамо о ситуацији у српским срединама на КиМ. Тако ће захваљујући нашем ангажовању ускоро изаћи књига о тешком животу хришћана, где ће у једном од пет поглавља писати и о животу православних Срба на Космету – појашњава Гујон, напомињући да организација на чијем је челу има око 10.000 донатора у Француској и тридесетак волонтера.