Прочитај ми чланак

AЛAРМAНТНО – ВОДA У БЕОГРAДУ: Исправна је само на извору Свете Петке

0

Најдрагоценија течност са престоничких изворишта штетна по здравље људи и не би требало да се користи. Градски завод за јавно здравље врши сталне контроле.

Београђани код извора на Калемегдану (Фото: Вечерње новости)

Београђани код извора на Калемегдану (Фото: Вечерње новости)

Поред чињенице да Београд има благо од 30 извора воде, једино место у граду на којем можете попити чисту и исправну воду јесте извор Свете Петке на Калемегдану. Градски завод за јавно здравље све остале изворе тренутно је прогласио неисправним.

Како објашњава Душан Aврамовић из Градског завода за јавно здравље, најчешћи проблем јесте неодржавање извора, затим проблеми са земљиштем и падавинама. Такође, изворска вода не значи увек да је вода пијаћа.

„ВОДОВОД“ РAДИ ПО ПРОПИСИМA

Јавне чесме које се снабдевају преко београдског водоводног система у потпуности су исправне за пиће. Грађани несметано са њих могу свакодневно да користе воду.

– Неке од јавних чесама су у надлежности локалних самоуправа, друге контролише „Београдски водовод“… Слабо се одржавају објекти, када дође до неисправности ми смо ту да дијагностикујемо проблем и на томе се прича завршава – каже за „Новости“ Душан Aврамовић.

Aврамовић објашњава да на јавним чесмама изворске воде у Београду нема филтера, најдрагоценија течност се не дезинфикује и не пречишћава.

Поред тога што су налази за поједине изворе потврдили микробиолошку и физичко-хемијску исправност, ова вода је проглашена неисправном због повишеног нивоа подземних вода и неустановљене санитарне заштите.

У 65 одсто случајева долази до поремећаја микробиолошког квалитета изворишта.

Коришћењем неисправне воде за пиће, Београђани могу да „зараде“ стомачне, цревне тегобе као и кожне инфекције, али и неко вирусно обољење.