Прочитај ми чланак

ЖРТВЕ ОРИЋЕВИХ ЗЛОЧИНA: Терете га само за три убиства, а онолики народ је побијен

0

У Залазју код Сребренице одржан је помен за 69 српских бораца и цивила, побијених на Петровдан, 12. јула 1992, након упада снага Насера Орића.

naser-oric

Орићеве снаге упале су у ово и још три села на граници сребреничке и братуначке општине.

Парастосу је присуствовало више од 300 рођака, пријатеља и грађана овог краја. Међу жртвама масакра у Залазју, Сасама, Биљачи и Загонима био је и Драгомир Вујадиновић из Сребренице. – Заробили су њих 23, одвели, мучили па убили.

Тек пре две године је нађено нешто његових кошчица, то смо сахранили и, ето, данас ме нико не пита ни да ли сам жива ни како ми је – прича његова удовица Милојка Вујадиновић.

Супруга је тог дана изгубила и Десанка Драгићевић. Огорчена је што Орић није осуђен за овај злочин иако, тврди, сви знају шта је радио.

– Њега терете само за убиство три човека, а оволики народ побијен. Кости младог Марка Јеремића још нису нађене, али је Маркова лична карта нађена у Насеровом стану. И опет ништа – каже Десанка.

Усташе убијале на истом месту

На гробљу у Залазју, поред споменика жртвама из 1992. стоји и споменик на усташки злочин 14. јуна 1943. Тада је побијено 96 српских цивила, а готово половина жртава била су деца.

Деснака додаје и да Маркова мајка Марија Јеремић није дошла на помен јер, убијена од туге, више није у стању да иде међу људе.