Прочитај ми чланак

Неправда сваки дан чини још болнијим

0

Сваки дан све је тежи и болнији, јер правда није задовољена, нити су злочинци положили рачун за недјела која су починили, поручиле су јуче породице убијених Срба из сребреничких села Залазје и Сасе и братуначких Биљаче и Загона.

Фото: Глас Српске

Фото: Глас Српске

И 24. годишњица злочина обиљежена је као и претходне, у болу за убијенима на Петровдан 1992. године и згражавању на правосуђе, којем ни дуже од двије деценије нису биле довољне за дође до злочинаца и изрекне им заслужене казне. У нападу муслиманских снага из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године убијено је 69 људи, заробљено 22, а више од 70 је рањено. Заробљеници су након мучења у сребреничким логорима убијени.

Родбина убијених и бројне делегације су прије помена код спомен-обиљежја у Залазју положиле цвијеће и одале почаст жртвама на Градском гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама, а у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници служена је литургија.

Десанки Драгичевић из Залазја убијени су муж Светислав и троје ближих сродника.

– Убијени су синови моје тетке Марије Јеремић – Марко и Радован. Она је тешко болесна, а једина јој је жеља да нађе макар једну Маркову кост и сахрани је поред његовог брата. Орић сигурно зна гдје се налазе Маркови посмртни остаци, јер је Маркова лична карта нађена у његовој кући. Али нико га не терети за тај, као ни за бројне друге злочине над Србима на овим просторима – каже Драгичевићева.

Бранко Симић нестао је у Залазју, а његови посмртни остаци пронађени су тек 2012. године.

– Мој супруг је заробљен у Залазју, а након тога никада нисмо сазнали шта се десило с њим и како је убијен. Велика је неправда што за злодјела није суђено свима који су их чинили, а зна се ко су они – каже Бранкова супруга Милојка.

Предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић указао је на неправду према српским жртвама јер за злочин почињен на Петровдан још нико није кажњен.

– Породице српских жртава су огорчене на Суд и Тужилаштво БиХ, посебно послије свега што се дешава на суђењу Орићу јер је очигледно да желе да прикрију чињенице о почињеним злочинима – рекао је Грујичић, поручивши да ће породице истрајати на путу ка истини и правди.

Почаст убијенима одао је и изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић, који је указао на селективну правду и минимизирање српских жртава.

– Бол и проливене сузе су неизмјерне, земља је натопљена српском крвљу, али правда је селективна била у Хагу, а сада је и у Суду БиХ – рекао је Драгичевић.

Крајем године биће емитован документарни филм „Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу“, који говори о масакру на Петровдан, а рађен је у продукцији РТС-а.

Суђење Орићу

Посмртни остаци судије Слободана Илића откривени су у гробници испод сметљишта у близини села Залазје, а вјероватан узрок смрти је траума главе, рекао је јуче у Суду БиХ на суђењу Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу вјештак судске медицине Рифат Кешетовић.

– На посмртним остацима су пронађени и серијски преломи ребара. Гробница у којој су пронађене кости највјероватније није примарног типа, а нису пронађена комплетна тијела. Ту су пронађени посмртни остаци десет особа српске националности, од којих је једна жена – рекао је Кешетовић, који је обавио преглед и идентификацију Илићевог тијела, за чије су убиство оптужени Орић и Мухић.