Прочитај ми чланак

ЗА ДРУГОСРБИЈАНЦЕ ОНИ НИСУ ЖРТВЕ: Обележено страдања Срба у Републици Српској

0

У сребреничким селима Залазје, Саше и братуначким Биљача и Загони данас је обележена годишњица страдања 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице упале су у ова српска села убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, пренела је РТ Републике Српске.

Само на Петровдан, пре тачно 24 године, муслиманске оружане формације из Сребренице убиле су 69 мештана села Сасе, Залазја и Биљаче.

Напад је, како се наводи, био мучки, убили су све што су стигли, неке људе су живе ухватили и одвели у сребреничке затворе — рекао је преживели мештанин.

На Залазју је убијен и измасакриран судија Слободан Илић. За његово убиство подигнута је оптужница против Насера Орића. Карактеристика готово свих напада јесте то да су српска села паљена, а мештани убијани на највеће православне празнике.

Током рата, у периоду од 1992. до 1995. године, на подручју општина Братунац, Сребреница и околине плански је уништено и запаљено више од 150 села. Побијено је више од 3.000 Срба.

Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске прошле суботе у Братунцу организовао је годишњицу страдања Срба у Подрињу, где се нико од високих представника међународне заједнице није одазвао позиву.

Породице и пријатељи посетили су данас и друга српска стратишта, Загоне, Биљачу и Сасе, српска села која су такође на данашњи дана нападнута и запаљена, а где је такође убијено 69 Срба, 70 их је рањено, а 19 се још воде као нестали.

Након парастоса, венце на спомен-обележје на Залазју положили су чланови породице страдалих, пријатељи, представници институција и борачке организације.