Прочитај ми чланак

МAТУРAНТИ ОДРЖAЛИ ЛЕКЦИЈУ ПРЕДСЕДНИКУ: Шта ће нам диплома, кад је нема ни Тома!

0

Деца укапирала! “Шта ће нам диплома, кад је нема ни Тома”, натпис је који су ученици Прве основне школе у Ваљеву желели да одштампају на мајицама, међутим, након што им је директорка школе Милева Мојић запретила да ће отказати прославу матуре, они су од те идеје одустали.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Наиме, матуранти основних и средњих школа у Ваљеву већ неколико година штампају мајице са различитим порукама, које су углавном шаљиве природе и изражавају став генерације према нечему.

Треба дати добар пример деци!

Драгана Соћанин из Удружења “Родитељ” каже да деца стварају слику о друштву на основу информација које им пружају медији, а да је дужност и обавеза медија, родитеља и школе да им понуди примерене садржаје и добре узоре. – Проблем је што је код наше деце систем вредности усталасан и ми као друштво им непрекидно шаљемо лоше поруке. Рецимо, ове године су укинути бодови са такмичења приликом полагања матуре. Таквим поступком смо им послали поруку да се труд и рад не исплате, а да диплома ништа не вреди – објашњава Драгана и напомиње да јесте добра идеја да матуранти мајицама изражавају шта мисле, али да је лоше кад ти слогани имају политичке конотације.

Осмишљавање слогана посао је који уради свако одељење, а трошкове штампања сносе ученици. Обичај је да се тако одштампане мајице носе последње недеље у школи.

Једно одељење Прве основне школе у Ваљеву имало је намеру да наручи мајице са натписом “Шта ће нам диплома, кад је нема ни Тома”.

– Ми смо осмислили слоган и цело одељење је дало новац за штампање мајица, међутим, када је то чула директорка, запретила је да ће нам отказати прославу матуре. И ми смо одустали. Што се тиче идеје за слоган, нисмо много размишљали, једноставно, сви знају да се дипломе могу купити, а ми смо негде између редова хтели да кажемо да нам такве дипломе не требају – каже један од ученика из тог разреда.

Ипак, како тврде Ваљевци, ових дана могу се видети поједина деца у таквим мајицама на улици, али на питање из које су школе одговарају лажно, јер страхују да ће остати без прославе матурске вечери или да ће бити кажњени.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак, истиче за “Aло!” да политичари морају да воде рачуна какав пример дају деци.

– Матуранти би требало да се баве полагањем матурским испита, а не политиком. С друге стране, политичари треба да мисле какав пример дају деци – наглашава Крстић.

Директорка без коментара

До коментара директорке Милеве Мојић покушали смо да дођемо у току дана, међутим, како су нам рекли у тој школи, она је до 14 часова била на састанку, после којег се није вратила на своје радно место.