Прочитај ми чланак

Данас се обележава страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици

0

Служењем помена, паљењем свећа, полагањем цвећа и мирном шетњом данас ће у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву бити обележене 24 године од страдања припадника ЈНА у том граду.

dobrovoljacka-3Окупљање је заказано за 9.00 часова испред Спомен-цркве у Миљевићима у Источном Сарајеву у којој ће у 9.30 часова бити служен помен страдалима.

У 10.00 часова следи одлазак аутобусима у Добровољачку улицу, сад Улицу Хамдије Крешевљаковића, где ће после верског помена бити положено цвеће и мирном шетњом одата почаст припадницима ЈНА убијеним 2. и 3. маја у Сарајеву.

Председник Пододбора Владе Републике Српске за обележавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић изјавио је Срни да су припреме за обележавање овог догађаја завршене и изразио очекивање да ће све проћи без инцидената.

– Послали смо захтеве за одобрење скупа Министарству унутрашњих послова и Министарству саобраћаја Кантона Сарајево, ватрогасној служби и Хитној помоћи и од свих смо добили одобрење за одржавање скупа – рекао је Дуњић.

Према његовим речима, обележавању страдања припадника ЈНА у Добровољачкој присуствоваће преживели учесници тог догађаја.

– Имамо потврде да ће доћи из Новог Сада, Београда, Шапца, Прњавора, Рудог и Бијељине – навео је Дуњић истичући да ће, као и сваке године до сада, присуствовати и породице страдалих.

Дуњић је додао да ће обележавању страдања припадника ЈНА у Сарајеву присуствовати и председник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите.

– Потврђено је и присуство председника Народне скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића – рекао је Дуњић, наводећи да се очекује и присуство двоје потпредседника Народне скупштине Српске, Соње Караџић Јовичевић и Ненада Стевандића.

Он је додао да је добијена потврда да ће скупу присуствовати и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и изасланик члана Председништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

– Као и сваке године, биће присутни и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата – навео је Дуњић.

Истичући да нема разлога да било ко у БиХ на достојанствен начин не ода почаст жртвама, Дуњић је закључио да су са представницима МУП-а Кантона Сарајево предузете све потребне мере да скуп у Добровољачкој прође без провокација које би се могле рефлектовати на догађаје који следе, отварање обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци, обележавање страдања Тузланске колоне, потом Сребреницу.

Припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су 2. маја у Добровољачкој улици колону ЈНА која се мирно, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева.

У Сарајеву су 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.