Прочитај ми чланак

Психијатри, психолози и др Мила

0

mila aleckovic

После текста који је био реакција на гостовање Миле Алечковић код Милана Миленковића (види у видео клипу испод), госпођа Мила је гостовала код Теше Тешановића где је изнела своје незадовољство написаним. Није могла госпођа Мила да се одбрани од истине, па је онда на највулгарнији начин вређала потписника текста, моју маленкост. Користећи речник који не приличи  професору, а ни жени у позним годинама, госпођа Мила је показала да нема аргументе већ да све своди на вређање.

Кренимо редом. Прва и основна замерка на мој текст је то што сам завршио Мегатренд. Госпођо Мила, истакнути функционер вашег коалиционог партнера је докторирао на том факултету. Како вам то не смета?

Друга замерка је у вези са мојом погрешном употребом глагола требати. Тачно је, госпођо Мила, да сам погрешио, али ви сте у емисији код Теше направили много граматичких грешака које професору, докотру, како волите да вас ословљавају, не би смеле да се догоде. Рекосте да у српском језику не постоји глагол требати, а у Правопису српскога језика у издању Матице српске (Митар Пешикан, Јован Јерковић, Мато Пижурица) стоји: ТРЕБАТИ – у значењу „ВАЉАТИ“ узима се безлично (треба да одем, требало би да одемо), а у значењу „БИТИ ПОТРЕБАН“, употребљава се у свим лицима и у оба броја (требаш ми, требају нам). О широј употреби глагола требати нећу сада дужити. Изговарате „ја би“, а каже се „ја бих“, то је граматика основне школе. Показујете фотографију петооктобараца и Обрадовића и кажете да је то слика. Знате ли, госпођо Мила, да се фотографија прави фотоапаратом, а да се слика ствара бојама и четкицама? Не постоји роза боја у српском језику већ розе боја за све родове. Оваквих грешака имате на претек, али ни о томе нећемо дужити. Пре него почнете да некога исправљате потрудите се да ви говорите правилно.

Трећа замерка је та да ја не знам геометрију и да сте се ви направили заокрет за 360 степени, а не како сам ја рекао за 180 степени. Госпођо Мила, пошто не знате, мораћу да вас научим. Када се окрећете за 360 степени, враћате се на почетни положај, а то би уважени професор са прегршт знања из свих области требало да зна. 

Четврта замерка се односи на Русе, славјанофиле. Можда сам ја погрешно закључио да су они изопштени из цркве, али свакако стоји констатација да су били окултисти и екуменисти, а у то се можете уверити у говорима архимандрита Никодима Богосављевића ( https://www.youtube.com/watch?v=QNO7EKYTCuU )

Пета замерка је била  да сам вас погрешно разумео у вези са златом из Венецуеле. Ви сте рекли да је после смрти Уга Чавеза злато отишло из Венецуеле у Брисел и рекли сте да је то урадио амерички човек. После Уга Чавеза на власт је дошао Николас Мадуро, заклети антиамериканац, који сасвим сигурно није то злато послао за Брисел, што сте и сами потврдили. Па ко је тај који је то злато дао Бриселу и Американцима? Константно избегавате да наведете име. Да ли то значи да сте измислили причу око венецуеланског злата како бисте створили утисак да знате о чему причате? 

Даље наводите како се ја вама обраћам са Мила и како ви за мене професор Мила. Госпођо Мила ваш речник је све само није речник једног професора. Ваш речник ми више личи на речник кочијаша, уз све уважавање кочијаша. Ако некога више пута назовете јадником, будалом, балавим, ословљавате га са „овај“ и низом других погрдних имена не можете себе представљати професором, професори не говоре тако, то је речник уличара.

Ниво једног професора

Ниво једног професора

Ваше претње, уз гестикулацију кажипрстом, слањем на гробље оставите за другог. Њих нећу да коментаришем.

Рекосте, госпођо Мила, да бисте ви били на челу устанка када би до њега дошло. Помињали сте некакав магнум који поседујете. Реците нам, госпођо Мила, где сте били док нас је полиција тукла када смо се борили против изручења српског хероја Радована Караџића трибуналу у Хагу? Где сте били те ноћи када је претучен мој суграђанин Ранко Панић који је касније подлегао последицама пребијања? Зашто ту ноћ нисте стали испред свог народа са магнумом? Где сте били када је полиција тукла омладину која се противила паради срама? Где сте били када је полиција тукла окупљене на митингу против независности Космета? Ипак је лепше водити салонску политику, удобније је, зар не? 

Кажете да сам ја петооктобарац и амерички човек. Да сте икада прочитали, бар један, мој текст видели бисте колико сам ја огорчен на те у које ме ви сврставате. Видели бисте да гајим неизмерну љубав према Русији и да сам од доласка Досманлија на власт, иако сам био дете, био њихов противник. Био сам, и сада сам, њихов противник јер је у мени усађена љубав према Србији и Србима, јер је у мени усађена љубав и поштовање према херојима мог народа, биткама у којима су ми гинули преци, култури мог народа, према свему ономе што је супротно начелима Досманлија и Запада. 

Кажете да је за све крив „онај гитариста“, мислећи на Млађана Динкића и да њега треба да јуримо за злодела која је учинио српској економији. Како онда можете да браните Вучића који је тог истог Динкића позвао у Владу? Можда се тога не сећате?  Како сте у странци, или само подржавате Поповића који је био у ДСС-у, у странци петооктобараца? И то сте заборавили, или имате неко „рационално“ објашњење као и сва остала која нудите?

Наравно да нисте ни поменули Минел. учлањене Владимира Путина у СНП… Ни оно што сте помињали нисте одбранили, а камоли овакве небулозе као што је учлањење Путина у СНП.

Док говорите константно убацујете изразе из француског језика, правите намерне лапсусе које касније објашњавате, све у циљу како бисте се широком аудиторијуму приказали као неко ко познаје разноврстан спектар тема, ко је начитан, образован и ко зна све. Добра тактика, у Србији и даље људи гледају како је неко нешто рекао и које је изразе употребио, а не шта је рекао.

Волите да понижавате друге, јер се тако осећате важнијом и бољом. Није вам то добро. Госпођо Мила, то се зове гордост, осионост и самољубље, а то нису особине добрих људи. Константно психоанализирате људе, а можда би требало да кренете од себе. Ваша гестикулација рукама, бечење, промене расположења у само неколико секунди нису добар показатељ. Можда би требало да се позабавите тим стварима пре него златом из Венецуеле, али то је ваша струка и нећу у то улазити. 

За сам крај, угледајући се на вас, препоручићу вам једну књигу, ако је већ нисте прочитали. Књига је у жанру комедије, а написао ју је Родриго Муњос Авиа и прва је његова књига преведена на српски језик. Њен наслов је „Психијатри, психолози и остали болесници“. 

Све најбоље у даљем животу госпођо, професоре, докторе Мила.

Извор: Србин.инфо/Илија Вуксановић