Прочитај ми чланак

Хаг притиска Србију да изручи троје радикала

0

Налог за хапшење и изручење троје представника Српске радикалне странке (СРС) Вјерице Радете, Петра Јојића и Јове Остојића Хашком трибуналу и даље је на снази, изјавио је портпарол суда у Хагу Ненад Голчевски.

Хашки трибунал оптужује Радету, Јојића и Остојића да су застрашивали сведоке у предмету против Шешеља. 

Упркос томе што је лидер СРС-а Војислав Шешељ ослобођен кривице у Хашком трибуналу, каже Голчевски, налог за хапшење троје радикала због непоштовања суда и даље је на снази јер је то посебан предмет. 

Голчевски је рекао за београдске медије да остаје и захтев Трибунала да Влада Србије редовно, односно на сваке две седмице, извештава судско веће о напорима за њихово хапшење и изручење. 

Због тога што нису урадиле ништа да се троје радикала нађу у Хагу, Трибунал је наложио властима Србије да на сваких 15 дана шаљу извештај о томе шта чине да их ухапсе и изруче. 

Радета: Доказаћу невиност

Последњи такав извештај објављен је 25. марта, у коме је представник Владе Србије Саша Обрадовић обавестио Трибунал да је од Министарства правде примио усмено обавештење да је „домаћи предмет у поступку за предају окривљених“ прослеђен Вишем суду у Београду на даљу надлежност, као што је и најављено у претходном извештају Трибуналу. 

Обрадовић је навео да ће чим добије обавештење да је судија за претходни поступак Вишег суда донио решење, обавестити Трибунал о томе ради предузимања благовремених мера припреме за почетак поступка пред претресним већем. 

Радета је неколико пута истакла да у Хаг добровољно неће ићи, што је потврдио и сам Шешељ, тврдећи да Влада Србије нема правни основ да је изручи, те да ће, уколико то учини, прекршити Устав. 

Међутим, Радета је навела да би у случају да се поступак води у Србији и поред „неуставности“ тог поступка, доказала своју невиност. 

Vesti-online.com