• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР ЈАХЕЏИ ЗА СРБИН.ИНФО: Западне силе су исламофобне, исто као што мрзе Словене и Србе
Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР ЈАХЕЏИ ЗА СРБИН.ИНФО: Западне силе су исламофобне, исто као што мрзе Словене и Србе

0
olsi jahedzi

др Олси Јахеџи

У ексклузивном интервју за СРБИН.ИНФО, албански историчар, др Олси Јахеџи, говори о томе како је прављена вештачка Албанска нација, о улози Ватикана у том процесу, о томе ко влада данас на Косову и Метохији, и због чега су Срби на Космету дискриминисани.

Олси Јахеџи је албански историчар, докторирао у Италији на историји албанског национализма, пласирајући у својој тези идеју да је албански национализам направљен од стране великих сила.

У Вашој докторској тези „Албанци од Отомана до Илира“ покушали сте да објасните како је албански национализам створен од страних сила?

Албански национализам, као и сав остали национализам у свету, вештачки је конструисан. Силе Западне Европе, које су створиле Србе, Грке, Турке и Македонце од отоманских муслимана и хришћана, исто тако су створиле Албанце. Италија и Аустро-Угарска су имале јак интерес да одвоје Албанце од Отоманских Турака. После Берлинског конгреса, и Руско-турског рата 1877-78, када су Србија, Румунија и Црна Гора проглашене независним држава, са настојањем да се прошире на турску територију, Аустријанци и Италијани су постали заинтересовани за Албанце.

Предвидевши пропаст Отоманског царства на Балкану, бојали су се ширења Србије и Грчке на Јадран. Из тог разлога, после Берлинског конгреса, Аустријанци су развили неколико пројеката, са циљем претварања албанофоних муслимана и хришћана у Албанце, или shqiptarë.

Аустријанци су написали прве текстове о историји за Албанце, они су украли Скендербега, српског хришћанског свеца из Црне Горе, и претворили га у албанског националног хероја, научили Албанце да пишу латиницом, и постарали се да Албанци буду непријатељски настројени према Србији, Грчкој и Турској. После аустријског пораза у Првом светском рату, пројекат стварања Албанаца су преузели Италијани, који су успут, пребацили процес албанизације на Космет, чак и за време фашистичке окупације Југославије.

papa albanijaКаква је улога Ваткана и Католичке цркве у стварању албанског национализма?

Католичка црква је стајала иза аустријских и италијанских покушаја да пребаце Албанце из православља и ислама, у католичанство. Албанско католичко свештенство је било финансирано од стране Аустријанаца после Берлинског конгреса. Тиме су они претворени у најбитније агенте аустријског империјализма.

После Првог светског рата, Италија је преузела финансирање католичке цркве у Албанији, и као што је 1919. рекао министар спољних послова Италије, Синди Сонино, католичко свештенство је постало главни агент за културну контролу Албаније. Италија је желела да претвори Албанију у њихову колонију и католичка црква је то подржавала. Када је Мусолини извршио инвазију на Албанију 1939, католички отац Ђерђ Фишта, познати антисемита, благословио је авионе италијанске војске, називајући их „голубовима Христа“.

Ватикан је са својим мисионарима покушавао, и још увек покушава, да претвори православце Албаније у унијате, а муслимане у католике. Католичка црква је имала снажан интерес да одвоји Албанце од Турака и ислама, и православља, зато што гледа на Балкан као на личну својину, где је католичанство водило историјску битку са осталим религијама.

Битка Ватикана против албанских муслимана и православаца се може видети и данас. Пре неку недељу, католички премијер Албаније, Еди Рама, срушио је православну цркву Светог Атанасија у Дерми, да би се на њеном месту сазидао католички храм.

albanija pravoslavna crkva unistena

Православни храм Светог Атанасија у Москопољу у Албанији, порушен од стране државе Албаније

Такође тврдите да су муслимани дискриминисани на Косову и у Албанији?

Муслимани су дискриминисани у Албанији од првог дана стварања албанске државе и повлачења Турске из Европе. Држава коју је Европа створила 1913., под називом Албанија, одувек је сматрала као своју сврху постојања да „цивилизује“ муслимане Албанце. Европљани нису допустили да албански национализам буде верски, као што је српски или грчки.

Марионете које су постављали на чело Албаније, од принца Виеда, краља Зогуа па све до данашњег Едија Раме, увек су се борили да минимализују улогу ислама у нашој земљи. То је један од разлога зашто је Есад Паша Топтани убијен од стране италијанских агената у Паризу 1920., зато што је Есад био муслиман и пријатељ Срба.

albanska zastavaИсто важи и за данашње Косово.  И ако на Космету велика већина становништва су муслимани, Устав „Косова“, који је писао колонијални газда, Марти Ахтисари, одбацује било какаво помињање улоге ислама у новој НАТО колонијалној држави.

Владе Хашима Тачија и Афете Јахјаге, а сада и Исе Мустафе су непрекидно тлачиле послератне муслиманске друштвене и политичке организације и укидале верске слободе за муслимане Косоваре.

Муслиманке које се покривају хиџабом не могу да иду у школе, нити да добију посао у јавном сектору на Космету. Оне су званично дискриминисане од стране режима у Приштини, и муслимани имају више права у Србији и Косовској Митровици него у Приштини.

Мотив за овакво тлачење је повезан са интересима западних сила које контролишу две Албанске државе. НАТО силе које владају Косметом и Албанијом данас, не желе раст било какве форме ислама међу Албанцима. Западне силе су исламофобне, исто као што мрзе Словене и Србе.

Ко заиста влада у „Републици Косово“? И зашто су Срби који живе тамо дискриминисани?

Моћ на Косметуу је у рукама странаца, Американаца и НАТО пакта. Јавност на „Косову“ јако добро зна да је америчка амбасада та која поставља и разрешује председнике, премијере и министре, која одлучује шта ће такозвани цивилни сектор, финансиран од стране САД и ЕУ, да промовише на „Косову“

А што се тиче Срба на Косову, они су дискриминисани из два разлога: први, зато што неки албански националисти их још увек мрзе, због својих патњи у прошлости, и под два, зато што НАТО доживљава Србе на Космету као пету колону Србије и Русије. На Србе на Косову и Метохији се гледа као на становништво нелојално НАТО протекторату које је НАТО створио од покрајине Косово и Метохије.

srbi-kosovo

Чији је интерес био да се поделе балканске нације као што су Срби и Албанци?

Ово питање има различит одговор у различитим временима. Прво Аустријанци, Италијани и Руси су имали свој интерес да се поделе муслимани и хришћани унутар Отоманске империје. Данас НАТО и САД имају своје интересе. То је ток историје. Стране силе деле да би лакше владале малим нацијама. Италијани и њихови албански агенти су убили Есада Пашу зато што је био пријатељ Србије. Исто тако је НАТО растурио Југославију где су Срби, Хрвати, Албанци, Бошњаци и Словенци живели у социјалистичком рају. Тако империја ради свој посао. Дивиде ет импера.

Теша Тешановић