Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ ДЕЧАКА: Мајка ме је толико тукла да ми је померила вилицу, туче и оца

0
Фото: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

Фото: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

Центру за социјални рад у Краљеву требало је скоро десет година да родитељима одузме дечака (12) којег је мајка све то време физички и психички злостављала.

Дечакова бака Р.Ћ, која је желела да остане анонимна да би заштитила унука и осталу породицу, испричала је за „Блиц“ да је дечак скоро десет година трпео злостављање.

– Мој унук, који сада има 12 година, од четврте године почео је да добија батине, а пре тога је константно био сведок свађа оца и мајке. Мале ситнице су биле довољне да моја ћерка скочи и преврне сто, полупа све судове у кући и изведе дечака да га бије. У чарапама сам трчала да зовем полицију. Зет је бранио моју ћерку, а дете је било мало и није знало да прича – прича бака за „Блиц“.

Већ био код хранитеља

Пре четири године, дечак је због лошег здравственог стања мајке био привремено, уз сагласност мајке, смештен у хранитељску породицу. После годину дана враћен је у породицу. Процена стручног тима била је да је интерес детета да се врати у породицу. Али, родитељи су избегавали сарадњу с институцијама, јер се отац није лечио до алкохолизма, а мајчино лечење је било неуредно.

Дечак је, како бака каже, често остајао сам у кући, закључан, плачући сатима.

– Кад су се зет и моја ћерка једном побили, што није било реткост, зет је у хаосу који је настао пао преко детета. Скочила сам да видим да ли је дете живо, однела га код рођака, где смо преспавали, и позвала полицију. Касније је ћерка закључавала стан и није хтела да ме прими, јер сам је пријављивала – прича дечакова бака за „Блиц“, наглашавајући да је после неког времена престала да пријављује све полицији, јер није било вајде. Дечак је крајем прошле године отишао сам да пријави злостављање.

У ситуацији конфликта родитеља, како пише у извештају Центра за социјални рад, у који је „Блиц“ имао увид, дешавало се да мајка тражи од дечака да јој донесе нож, који би онда ставила оцу под грло и претила да ће га убити на спавању.

– Дечак је рекао да је имао ожиљке по рукама од мајчиних уједа и гребања и да има утисак да му је вилица померена због шамарања које је трпео од мајке. На питање зашто је то мајка радила, дечак је одговорио због тога „што није послушан, што личи на оца и ништа не ради како треба“, пише у документу.

Дечак се жалио да га мајка тера да учи по цео дан и да му не да да се игра, да је стално насилна према њему, али и према оцу.

На основу мишљења који је Центар за социјални рад из Краљева сачинио и предао Основном суду, а у који је „Блиц“ имао увид, одлучено је да је у интересу дечака да нема лични контакт са родитељима до „правоснажног окончања поступка за делимично лишење родитељског права“.

Светлана Дражовић, директорка Центра за социјални рад, рекла је „Блицу“ да је у току доказни поступак на суду. На наше питање зашто цео случај траје десетак година, како нам је бака испричала, директорка нам је рекла да њене изјаве нису тачне и да је процес веома сложен.

– Није у интересу детета да вам било шта говорим. Очекује се супервештачење. Од тренутка пријаве су укључени сви актери, али се веома често дешавало да се мењају искази. Дешавало се да Центар буде обманут – рекла нам је Дражовићева, напомињући да је веома важно да идентитет дечака остане неоткривен.

Извор: Блиц.рс