• Почетна
  • СВЕТ
  • КЕНИЈА у обрачуну са невладиним организацијама
Прочитај ми чланак

КЕНИЈА у обрачуну са невладиним организацијама

0

Par7673186

Кенијски посланици одлучили су недавно да пораде на закону који захтева од невладиних организација (НВО) да открију изворе својих прихода. Овог јутра, извршни директор за координацију НВО у изјави за јавност рекао је да су 510 организације остале без регистрације, док су сви странци који су радили за њих остали без радних дозвола.

Иако је пре само две недеље Међународни кривични суд (МКС) ослободио оптужби председника Ухуру Кенијате, многи његови политички савезници наставили су са оптужбама да су невладине организације у спрези са МКС-ом. Претходно је Кенијата оптуживао НВО да у дослуху са МКС-ом налазе сведоке који сведоче против њега у Хагу, у случају који се против њега водио због наводних злочина током претходних избора у Кенији, 2007. године.

Кенијска власт, у рату са тероризмом који прети из Сомалије, претпоставља да су 15 НВО повезане са терористима. У Кенији је активно око 8000 невладиних организација, које запошљавају 300,000 људи, а 90% њиховог буџета (1,4 милиона долара) је финансирано из иностранства. Прошле године је предложен закон да само 15% буџета може бити финансирано од стране других земаља, али је опозиција одбила да га подржи.

Како се финансирање НВО напрасно повећава сваки пут пред изборе, Кенијата се на претходним изборима залагао за транспарентност финансијера НВО и спречавање да НВО утичу на политичку ситуацију Кеније.

Human Rights Watch (HRW) је за време избора Кенијату оптужио да нарушава слободу медија јер укидањем средстава НВО спречава међународне посматраче да контролишу регуларност избора, на шта је председник одговорио увођењем казни за новинаре који не поштују професионални кодекс понашања (11,400 долара појединачно или 234,000 долара за целу медијску кућу).

Понашање појединих НВО створило је лошу слику о њима у јавности Кеније. НВО запослени су познати по разбацивању новцем, њихов рад је бескористан, те постоји корупција у њиховим редовима. Иако су сви свесни да је стање НВО труло, због њихове велике финансијске моћи борба против њих је спора и тешка.

Упутница

http://thisisafrica.me/kenyan-authorities-de-register-500-ngos/

http://thisisafrica.me/kenyan-foreign-funded-ngos-feel-heat/

 

(Србин.инфо превод Маја Орлић)