Прочитај ми чланак

Косово у МОК: Милорада Чавића постаће још више?

0

milorad-cavic

Сада је тешко предвидети какве препоруке ће дати Национални олимпијски комитет Србије својим спортистима, којима престоји да наступају у истој дисциплини са косовским олимпијцима. Могуће никакве. Зато се не сме искључити да ће после Олимпијаде 2016. Милорада Чавића постати више.

МОК је признао Косово за пуноправног члана организације. Руководство Србије је критиковало ову одлуку, мада на нивоу чланова МОК није било негодовања – спорт је тобоже ван политике.

Ми смо већ истицали да би најлогичнија била дозвола да се наступа под заставом УН, мада олимпијски чиновници су решили да се одлуче на преседан и да приме територију која није члан УН.

Једном речи, Маљинда Кељменди, будући носилац заставе Косова на олимпијади у Рију 2016. године, недавно је победила на првенству света у руском Чељабинску. Тамо је она наступала под заставом Међународне џудо федерације. Тако да аргумент да је Косово примљено у МОК зато што спортисти не треба да буду таоци политике, измишљен је.

И функционише, као и увек, не за све. Почетком децембра извршни комитет УЕФА је забранио кримским тимовима да наступају у руском првенству 2015. године. То је било учињено, да подвучемо, после обраћања Кијева који је одбио да то „невољно“ прихвати. То значи да је кримски фудбал практично престао да постоји, рекао је тим поводом менаџер једног од тимова. А руски парламентарац Игор Лебедев сматра да је УЕФА донела одлуку како би се угодило политичким амбицијама Европе. Коментар ветерана кримског спортског новинарства Гаринаљда Немировског:

Двоструки стандарди су увек постојали и постојаће. МОК ће увек деловати тако како кажу дечаци који управљају из Брисела или преко океана. Косово није призната држава, али она је свугде. А на Криму УЕФА планира да ствара некакву посебну зону? Тај појам не постоји у документима УЕФА. Планирају овамо новац у коферима да довозе? Шта се тиче односа Крима са МОК, ни један кримски спротиста који је раније наступао за Украјину нема право да игра за Русију. Имамо једну девојку са руским пасошем, Веру Ребрик, она је врло успешна у бацању копља. Украјина је тражила за убрзану дозволу да наступа под руском заставом 150 хиљада долара, у противном мораће да чека три године. Украјина се придржава врло жестоког става према кримским спортистима.

Сада је тешко предвидети какве препоруке ће дати Национални олимпијски комитет Србије својим спортистима, којима престоји да наступају у истој дисциплини са косовским олимпијцима. Могуће никакве. Зато се не сме искључити да ће после Олимпијаде 2016. Милорада Чавића постати више.

Да подсетимо да је 2008. године овај талентовани пливач био кажњен и одстрањен од даљег учешћа у првенству Европе зато што се на церемонији награђивања појавио у маици са натписом Косово је Србија.

Glas Rusije