Прочитај ми чланак

Љајић: Санкције за оне који су изазвали проблем са извозом меса у Русију

0

rasim-ljajic

Проблем са извозом свињског меса у Русију биће решен, неће оставити негативне последице на даљи извоз, нити угрозити Споразум о слободној трговини са Русијом, уверен је Расим Љајић, министар трговине и телекомуникација у Влади Србије.

– Предузећемо све што је у нашој надлежности како бисмо дошли до истине, која је најбољи аргумент, и у овој ситуацији. Све стране које су укључене у процес анализе, почев од царине, Министарства пољопривреде па до инспекција, анализираће да ли је кршен Споразум о слободној трговини и да ли је било неких других пропуста – изјавио је Лајић.

Уколико се утврди да је било пропуста, нагласио је Љајић, Србија треба да извести руску страну и предочи које санкције ће применити према онима који су направили преступ.

– Треба да истинито информишемо руску страну о чему год да се ради. Ако је било прекршаја и кршења Споразума о слободној трговини, треба то да кажемо и санкционишемо. Не можемо да угрожавамо Споразум о слободној трговини и да цела земља трпи због неколико несавесних извозника – истакао је он.

Љајић је подсетио да је Србија и прошле године имала проблем са извозом јабука у Русију, али да је тај проблем убрзо решен.

(Танјуг)