• Почетна
  • СВЕТ
  • Градоначелник Венспилса: Припадници ратне морнарице земаља НАТО се понашају као свиње
Прочитај ми чланак

Градоначелник Венспилса: Припадници ратне морнарице земаља НАТО се понашају као свиње

0

60493

(Глас Русије)

По свему судећи, Вашингтон намерава да НАТО још више приближи Москви. Антируску доктрину САД прихватили су многи међу онима који су некад сарађивали с Русијом. На реду је – Украјина.

Северноатлантска алијанса под свим могућим изговорима приближава своју инфраструктуру границама Русије. Изазвавши практично грађански рат у Украјини Американци намеравају да искористе настали хаос и да на територијама које контролишу створе атмосферу страха и мржње.

На фону кризе у Украјини неки у седишту НАТО више воле да не говоре о експанзији. Генерални секретар алијансе Расмусен магловито обећава да ће ширити војну сарадњу с Кијевом и обавити заједничке маневре. Неодређеност генералног секретара је јасна: јер, Кијев се налази у стању нерешеног територијалног спора с Москвом. А статут НАТО категорички забрањује приступање у чланство земљама са сличним проблемама. Слична ситуација се може видети у Грузији. Конфликт у вези с Абхазијом и Јужном Осетијом у великој мери смањује њене шансе да учествује у алијанси. Али јасно је да су и Грузија и Украјина врло примамљиви залогаји за НАТО, пошто њихово укључивање у орбиту блока ствара изузетно јак фактор за вршење притиска на Русију уз помоћ дипломатије и силе.

Украјинска криза је активирала делатност алијансе: НАТО је обавио вежбу на Балтичком мору, на базу РВ САД у Естонији стиже још ловаца F-16, Литванија повећава свој одбрамбени буџет како би покрила повећање трошкова за прихватање додатних јединица из других земаља алијансе.

НАТО појачава присуство и на Црном мору. За протеклих месец дана у Румунији је обављено неколико заједничких војних маневара с Американцима од којих је читав низ извршен на полигонима у близини границе с Украјином. Америчка ракетна крстарица „Тикондерога“ је стигла у румунску луку Констанцу. Овамо је почетком године НАТО званично преместио војне функције Центра за транзитни превоз Пентагона с киргистанског аеродрома Манас.

Американци у Киргистану нису остали у лепом сећању. У току свих тринаест година рада базе РВ САД у Манасу мештани су наилазили на директно насиље страних војника. Да би позвали починиоце прекршаја на одговорност власти Киргистана су апеловале на америчко правосуђе. Оно је остало глуво чак и онда кад је редов Закари Хетфилд убио возача цистерне за гориво Александра Иванова. Кривац је тада једноставно послат кући, тврди члан политичког савета киргиске „Странке зелених“ Динара Кутманова:

– Ова распојасаност Американаца се не испољава само према Киргистану. Мислим да је то доктрина њихове политике. То је хегемонија, америчка сведозвољеност, која се заснива на њиховој ковници новца. Природно, онај ко плаћа, наручује и музику. И уз ову музику ми, и цео свет, по њиховом мишљењу, треба да играмо.

Занимљиво је да натовци скоро демонстративно одбијају да поштују законе земаља у којима бораве. Повећање војног контингента НАТО је већ донело проблеме становницима Летоније. Градоначелник лучког Венспилса Ајвар Лембергс је за жалошћу истакао да су за два дана натовци изазвали толико инцидента колико се не дешава ни на празнику Дана града кад у Вентспилс долази на десетине хиљада људи:

– У принципу, ми све госте дочекујемо осмехом. Али нажалост, припадници ратне морнарице из земаља НАТО су се понашали као свиње: вршили су нужду на јавним местима, насртали су на пролазнике, кршили су јавни ред, законе Летоније и правила понашања. Веома смо незадовољни њима.

То су примери – само мали део опште слике, на основу којих ипак може да се оцени ситуација. Врло је важно имати у виду да европске баханалије НАТО не представљају претњу само по националну безбедност Русије, већ и по међународну стабилност у целини. Вашингтон у своје игре увлачи оне који због различитих разлога не могу да му се супротставе. Ради задовољења политичких и геостратешких амбиција ради се на дестабилизацији политичке ситуације у сувереним државама. То је врло опасна стратегија која ће пре или касније довести до светске катастрофе.