Прочитај ми чланак

Православни лекари о вакцинацији деце

0

vakcina

Поштовани православни родитељи,

Сведоци смо разних догађања, вести и информација када је у питању вакцинисање деце. Са различитих страна имамо прилике да чујемо искључиво једностране ставове, обично недовољно аргументоване:

– заговорници обавезних вакцина нуде искључиве разлоге „за“ вакцине и покушавају своју убедљивост да појачају претњама кажњавањем оних родитеља који одбију да вакцинишу своју децу, уместо разложним изношењем чињеница, транспарентношћу у вези са увезеним вакцинама итд.

– заговорници одбијања вакцинације (имунизације) износе тврдње које о свим вакцинама , без обзира које су у питању, говоре у изразито негативном светлу и покушавају своју убедљивост да појачају застрашивањем родитеља са тврдњама о страшним последицама вакцинисања, уместо изношења директних истраживања у целини.

Зависно којим информацијама смо више изложени и који страх у нама превлада (да ли страх да ћемо детету начинити штету ако га вакцинишемо из обавезних вакцина, или страх да ћемо детету наудити ако одбијемо да га вакцинишемо а оно потом добије тешку болест на коју је вакцина требало да створи антитела) ми се као родитељи одлучујемо за неку од опција никад до краја не бивајући сигурни јесмо ли исправно поступили.

Ни православни родитељи нису изузети од ове велике бриге и дилеме.

На појединим православним сајтовима на српском језику о вакцинама се пише углавном у негативном контексту, тако да смо се одлучили да преведемо ову веома важну брошуру православних лекара Русије, сматрајући да она поседује неједностран поглед на ову тему. Иако заступа став да децу треба вакцинисати овим обавезним вакцинама, ова брошура износи и чињенице и објашњења зашто су вакцине важне, како делују, и одговарају на тврдње које заступају противници вакцинације.

Такође, овде можете прочитати и шта су православни светитељи говорили о вакцинама и зашто су их они сматрали за веома важне и зашто су се залагали за обавезну вакцинацију.

Ову прилику користимо и да напоменемо још једну веома важну ствар – заговорници одбијања вакцинације често у исти кош стављају све вакцине – и оне које су деценијама успешно довеле до смањења, готово искорењивања, опасних и тешких болести од којих су деца умирала, као и оне које су измишљене са циљем доношења профита фармацеутским индустријама и увозницима тих вакцина (па смо тако имали прилике да гледамо општу пропаганду за вакцинисањем против тзв. „свињског“ , „птичјег“ и ко зна којег „грипа“ – за оне који имају слабије памћење ће се сетити тадашњег министра здравља Томице Милосављевића и сцене где и он наводно прима вакцину и читаве те ујдурме).

Заговорници вакцинације често пропагирају свакакве вакцине и убеђују родитеље да дете треба да вакцинишу малтене и за прехладу.

Врло је важно за нас родитеље да у текстовима на ову тему пажљиво уочавамо:

1. превасходно о којим вакцинама се говори у тексту( да ли само о обавезним или и другим, да ли о само о ММР вакцини или и о другим обавезним, да ли о вакцинама које садрже живе вирусе или пак о мртвим или рекомбинантним вакцинама, итд).

2. да трагамо за чињеницама не за тврдњама које своју убедљивост изграђују на уношењу страха међу родитеље.

3. да пажљиво прочитамо и уочимо које вакцине сигурно користе нашој деци без икаквих последица.

4. да проверимо са више извора ко је особа која пише о вакцинама – да ли је лекар, чега је лекар, да ли потпуно одбацује традиционалну медицину, да ли има икакве везе са имунологијом, да ли нуди неки свој производ у замену за вакцину, шта нуди као алтернативу, да ли у вези са том особом постоје неке контраверзе (нпр. да ли разговара са „духовима“ Николе Тесле у слободно време, да ли промовише пушење, гледање у сунце „сангејзинг“ или неку другу медитацију, која је духовна база којом се тај аутор руководи у свом животу и раду, и слично).

(Православни Родитељ)